Volledig scherm
Leden van theatergroep Maandagskinderen tijdens een repetitie. Komend weekeinde zijn drie voorstellingen te zien.foto Ronny te Wechel

De vele makkes van de midlife crisis

DEVENTER - Slechts gekleed in een bruine, opengeslagen badjas, een boxershort en geruite pantoffels loopt theaterspeler Andries Nijhuis ('Dennis' tijdens de voorstelling) door de grote witte hal. Boven hem tikt de regen op de dakramen van het Davo-gebouw in het Havenkwartier. ,,Dit is de leefomgeving van Kitty", zo vertelt hij. Hij wijst in de richting van een roze tafeltje en tientallen spiegeltjes die er in een cirkel omheen hangen.


Het is een van de negen 'leefomgevingen' die de vier beeldend kunstenaars, met wie de theatergroep voor deze productie samenwerkt, hebben gemaakt. Verderop in de hal zijn onder andere een zithoek (compleet met zakken chips en een televisietoestel) en een strijkplank met een berg grijs wasgoed ernaast.

Het publiek, dat tijdens de voorstelling door drie gidsen langs de negen karakters en hun leefomgevingen wordt rondgeleid, zal een kijkje nemen in het leven van deze individuen die schijnbaar allemaal beland zijn in een stevige midlifecrisis.

Tijdens de voorstelling komen ze een aantal keren samen op de catwalk die in het midden van de hal staat. De spotlights leggen onverbiddelijk elk detail van hun deels ontblote lijven vast. Maar ook rondom de catwalk worden ze steeds tentoongesteld zodat de nieuwsgierige gluurders - het publiek en de gidsen - toezien hoe zij worstelen met hun zelfbeeld, onvervulde verlangens en steeds slapper wordende lichamen. Radeloos vragen ze zich af waarom ze kaal worden, wat ze nu eigenlijk echt met hun leven willen doen of aan wat voor ongeïnteresseerd type het relatiebemiddelingsbureau hen nú weer heeft gekoppeld.

Zo nu en dan grijpt regisseuse Yvon Haan even in, bijvoorbeeld wanneer Dennis wat al te enthousiast opspringt om te roepen dat hij vroeger nog onbezorgd kon eten, zonder dik te worden: ,,Je bent te actief! Je laat die buik even zien en dan moet je weer terug op de bank storten."

,,Dit is de eerste keer dat ik met een vrouw afspreek via het bureau", giechelt midlife-slachtoffer Rob even verderop. Tegenover hem, aan het kleine, mintgroene tafeltje, zit Stacey, die niet minder zenuwachtig is en merkt dat Rob geen interesse in haar heeft. En dat terwijl ze er met kunst- en vliegwerk (zoals gezichtscrème met kiwi-extract) nog zo goed mogelijk probeert uit te zien.

Drie anderen, die hun uitdijende lijven zat zijn en de spannende eerste gang naar een hippe sportschool maken, proberen het met wortelsap en bleekselderij.

Volgens Edwin Jansen, die sinds 2001 lid is van de Maandagskinderen, kiest de groep bewust voor thema's waarmee de leden dicht bij zichzelf kunnen blijven. ,,Ik ben met mijn 35 jaar een van de jongsten hier en de vragen die de karakters zichzelf stellen gaan inderdaad ook voor onszelf op."

Misschien dat juist daardoor de hopeloze zoektocht van de karakters zowel aandoenlijk als hilarisch is. En ook zowel herkenbaar als bizar.

Midlijf, door theatergroep de Maandagskinderen, wordt gespeeld op 5, 6 en 7 maart. Locatie: het Davo-gebouw aan de Noordzeestraat in Deventer. www.maandagskinderen.nl

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer