Hans Stempher op de Lebuinustoren met de puzzel van zijn tekening waarop hij naar eigen zeggen de volledige geschiedenis van Deventer heeft afgebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans Stempher op de Lebuinustoren met de puzzel van zijn tekening waarop hij naar eigen zeggen de volledige geschiedenis van Deventer heeft afgebeeld. © FOTO HISSINK

De volledige geschiedenis van Deventer in één tekening en 3000 puzzelstukjes

Uiteraard staat de oversteek van Lebuinus (ca. 768) op de tekening. Net als  de Wederdopers die in 1534 op weg naar Munster worden tegengehouden bij Deventer en 219 andere gebeurtenissen uit de Deventer historie. Tekenaar Hans Stempher (1949) heeft naar eigen zeggen de complete geschiedenis van Deventer in één tekening vervat. Die tekening verschijnt eind september in een legpuzzel van drieduizend stukjes.

De Deventer creatieve duizendpoot vindt het moeilijk te schatten hoeveel uren werk hij verspreid over tien jaar heeft gestoken in de tekening. Elk historisch feit neemt al snel twee uur in beslag, dus dan kom je zeker op een kleine vijfhonderd uur in totaal. Toch wil hij dit geen levenswerk noemen. Het was voor hem vooral een uitdaging, waarin meerdere passies samenkomen. Zijn liefde voor Deventer, voor tekenen en voor geschiedenis. En nee, hij heeft geen enkele keer het bijltje erbij willen neergooien.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer