Volledig scherm
Intocht van Sinterklaas in Deventer. © Ronald Hissink

DENK wil einde aan ‘raciale karikatuur’ Zwarte Piet in Deventer

Eenmansfractie DENK wil dat het Deventer gemeentebestuur een einde maakt aan de ‘raciale karikatuur’ van de traditionele figuur van Zwarte Piet. Volgens de politieke partij is een feest met zo’n traditionele Zwarte Piet geen Sinterklaas-feest voor alle Deventenaren. 

Dat stelt de partij in schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. De partij stelde eerder al vergelijkbare vragen in andere gemeentes, zoals Schiedam. 

Volgens DENK is de figuur Zwarte Piet niet alleen in strijd met het Kinderrechtenverdrag, ook het College voor de Rechten van de Mens concludeerde dat er discriminerende elementen kleven aan de ‘kindervriend’, evenals een comité van de Verenigde Naties. 

DENK vraagt zich af of de ‘raciale karikatuur’ Zwarte Piet zich dit jaar ook in Deventer gaat voordoen en wat het dagelijks bestuur van de gemeente kan doen om zijn vertoning te voorkomen. Ook vraagt de partij of het college van burgemeester en wethouders bereid is om financiële steun in te trekken als zij niet kiezen voor ‘de totale ontkleding van raciale karikaturale kenmerken van Zwarte Piet’. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen