Volledig scherm
Intocht van Sinterklaas in Deventer. © Ronald Hissink

DENK wil einde aan ‘raciale karikatuur’ Zwarte Piet in Deventer

Eenmansfractie DENK wil dat het Deventer gemeentebestuur een einde maakt aan de ‘raciale karikatuur’ van de traditionele figuur van Zwarte Piet. Volgens de politieke partij is een feest met zo’n traditionele Zwarte Piet geen Sinterklaas-feest voor alle Deventenaren. 

Dat stelt de partij in schriftelijke vragen aan het stadsbestuur. De partij stelde eerder al vergelijkbare vragen in andere gemeentes, zoals Schiedam. 

Volgens DENK is de figuur Zwarte Piet niet alleen in strijd met het Kinderrechtenverdrag, ook het College voor de Rechten van de Mens concludeerde dat er discriminerende elementen kleven aan de ‘kindervriend’, evenals een comité van de Verenigde Naties. 

DENK vraagt zich af of de ‘raciale karikatuur’ Zwarte Piet zich dit jaar ook in Deventer gaat voordoen en wat het dagelijks bestuur van de gemeente kan doen om zijn vertoning te voorkomen. Ook vraagt de partij of het college van burgemeester en wethouders bereid is om financiële steun in te trekken als zij niet kiezen voor ‘de totale ontkleding van raciale karikaturale kenmerken van Zwarte Piet’. 

 1. MS-patiënt Gerrit-Jan (38) uit Deventer hoopt op gulle bezoekers Dickens voor behandeling in Mexico
  video

  MS-pa­tiënt Ger­rit-Jan (38) uit Deventer hoopt op gulle bezoekers Dickens voor behande­ling in Mexico

  Glühwein, wafels en warme chocomel. Op het Dickens Festijn worden flink wat lekkernijen verkocht. Een extra zakcentje voor de in 19e eeuwse Engelse stijl uitgedoste figuranten achter de kramen in het historische Bergkwartier. Maar voor de 38-jarige Gerrit-Jan Willems uit Deventer is het meer serieus: zijn opbrengst is bestemd voor stamceltherapie in Mexico tegen zijn ziekte Multiple Sclerose (MS), een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

 • Ja, het is een echte topboom! (85%)
 • Hij kan er zeker mee door. (6%)
 • Deventer verdient een mooier exemplaar. (4%)
 • Deze boom is het aanzien niet waard. (4%)
3583 stemmen