Volledig scherm
Het pand aan het Pothoofd in Deventer, waar Maduro dusdanig werd toegetakeld dat ze hieraan overleed. © Foto Hissink

Deventenaar Harm Jan L. moet naar Pieter Baan Centrum

Deventenaar Harm Jan L., die werd veroordeeld tot tien jaar cel voor het doden van zijn zwangere vriendin, moet psychisch worden onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden besloten.

Het hof behandelt momenteel het beroep in de strafzaak tegen L. De Deventenaar weigerde eerder een psychologisch onderzoek, maar liet onlangs weten dat hij toch wil meewerken. De advocaat van L. wilde dat zijn cliënt wordt onderzocht in de gevangenis van Zutphen waar hij zijn eerder opgelegde strafzaak uitzit. Het Gerechtshof in Leeuwarden vindt echter dat L. moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Hier worden verdachten van ernstige delicten gedurende meerdere weken onderzocht door gedragdeskundigen.

Ongeboren kind

Harm Jan L. werd in 2017 veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs omdat hij zijn vriendin Raelitzha Maduro zo zwaar mishandelde dat ze overleed. In hun appartement aan het Deventer Pothoofd zou L. zijn vriendin letterlijk 'tot moes hebben geslagen'. De rechtbank in Zwolle rekende het L. zwaar aan dat ook hun ongeboren kind overleed door het geweld.

Raelithza Maduro was 22 weken zwanger toen ze stierf. De lijst met verwondingen was afschuwwekkend: zwaar hersenletsel, kneuzing van alvleesklier en hartspier, breuken in het strottenhoofd, een gescheurde lever. Bloedverlies door die gescheurde lever zorgt ervoor dat de 22 weken oude foetus in de buik van de zwangere Raelitzha onvoldoende bloed kreeg en overleed.

L. heeft altijd ontkend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van z’n vriendin. Hij ging daarom in hoger beroep.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer