Volledig scherm
© DG

Deventenaar jaren de cel in na misbruik van zijn kinderen

DEVENTER – De rechtbank in Lelystad vindt, in tegenstelling tot de officier van justitie, dat er voldoende bewijs is dat de 64-jarige Teunis van den B. uit Deventer niet vijf, maar vier van zijn elf kinderen seksueel heeft misbruikt tussen 1992 en 2009 in Almere, Naarden en Beverwijk. Wel legt de rechtbank hem de straf op die de officier eiste, namelijk een celstraf van vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De kinderen wisten het geen van allen van elkaar totdat één van hen uit de school klapte. De inmiddels meerderjarige kinderen verklaarden bij de politie vrijwel identiek over de handelingen die zij bij hun vader in het geheim moesten verrichten vanaf hun kleuter- tot in de pubertijd. Zelf bekende Van den B. dat hij ontucht heeft gepleegd met drie van hen en volgens hem spanden de andere twee met de rest samen.

Onvoldoende bewijs
De rechtbank ziet voor het misbruiken van één de vijf kinderen onvoldoende bewijs. Toen er in familiekring ter sprake kwam wat er gebeurd was zou dat kind zijn vader gevraagd hebben of het een grap was en is, nadat hij er over na ging denken, tot de conclusie gekomen dat het hem ook overkomen was. De rechtbank vindt die verklaring niet consistent en er ontbreekt steunbewijs.

Reclassering
De officier van justitie verzocht op advies van de reclassering om aan het voorwaardelijke strafdeel bijzondere voorwaarden te koppelen zoals meldplicht, behandelplicht en een contactverbod. Met dit laatste ging de rechtbank niet mee, omdat het contact tussen vader en kinderen al verbroken was. Wel gaat zij, gezien de ernst van de feiten, mee met de duur van de gevangenisstraf die de officier eiste. Ook moet hij een schadevergoeding van tweeduizend euro aan alle vier de kinderen betalen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer