Volledig scherm
Een werkzoekende bij het Werkplein van het UWV. © ANP

‘Deventenaren in problemen door beslag op uitkering’

DEVENTER - Een onbekend aantal Deventenaren met een uitkering komt verder in de problemen omdat er te hoog bedrag aan beslag wordt gelegd door schuldeisers op het inkomen. Dat stelt Deventer Sociaal. De partij wil dat de gemeente ingrijpt.

Fractieleidster Kitty Schmidt weet niet exact hoeveel mensen in de problemen zitten. ,,We krijgen meerdere signalen, er speelt iets. Er zijn situaties waar tot 500 euro beslag wordt gelegd, meer dan de helft van de uitkering’’, zegt Schmidt.

Rijksbeleid
Volgens Schmidt is de oorzaak gewijzigd rijksbeleid, nu in eerste instantie schuldeisers of mensen waarbij beslag wordt gelegd zelf moeten berekenen wat de beslagvrije voet is. ,,Schuldeisers berekenen teveel, maar ook mensen als ze het zelf uitrekenen, ze komen er niet uit. Ook als je thuis bent in de materie is het knetteringewikkeld.’’ Volgens haar speelt het probleem ook bij gemeenten, DUWO en Belastingsdienst in de rol van schuldeiser.

Alternatief
De situatie naderhand repareren is te laat. Betalingsproblemen zijn (verder) toegenomen, vaste lasten betalen lukt niet meer. ,,Wij willen dat de gemeente die toets op de beslagvrije voet doet.’’ Deventer Sociaal dient woensdagavond een voorstel in de gemeenteraad in.

  1. Suus kreeg in Twello een hand van de koning: Het was helemaal niet moeilijk
    PREMIUM
    video

    Suus kreeg in Twello een hand van de koning: Het was helemaal niet moeilijk

    ,,Ik heb de koning een hand gegeven.'' Suus uit groep 7 springt op en neer terwijl ze voor het eerst van haar leven bokst en spart met vriendin Meike: ,,Uiteindelijk was dat niet zo moeilijk. Er gingen heel veel kinderen schreeuwen en druk doen. Maar als je rustig deed kwam het goed. Echt leuk.'' Marit uit groep 6 zat zelfs naast de koning tijdens het Koningsspelenontbijt. ,,Dat wist ik van te voren. Maar het was wel een beetje spannend. Ik heb een boterham en een rijstwafel gegeten. De koning at niks. Hij dronk een bekertje water en wilde weten hoe het met ons was.''

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer