Volledig scherm
Een werkzoekende bij het Werkplein van het UWV. © ANP

‘Deventenaren in problemen door beslag op uitkering’

DEVENTER - Een onbekend aantal Deventenaren met een uitkering komt verder in de problemen omdat er te hoog bedrag aan beslag wordt gelegd door schuldeisers op het inkomen. Dat stelt Deventer Sociaal. De partij wil dat de gemeente ingrijpt.

Fractieleidster Kitty Schmidt weet niet exact hoeveel mensen in de problemen zitten. ,,We krijgen meerdere signalen, er speelt iets. Er zijn situaties waar tot 500 euro beslag wordt gelegd, meer dan de helft van de uitkering’’, zegt Schmidt.

Rijksbeleid
Volgens Schmidt is de oorzaak gewijzigd rijksbeleid, nu in eerste instantie schuldeisers of mensen waarbij beslag wordt gelegd zelf moeten berekenen wat de beslagvrije voet is. ,,Schuldeisers berekenen teveel, maar ook mensen als ze het zelf uitrekenen, ze komen er niet uit. Ook als je thuis bent in de materie is het knetteringewikkeld.’’ Volgens haar speelt het probleem ook bij gemeenten, DUWO en Belastingsdienst in de rol van schuldeiser.

Alternatief
De situatie naderhand repareren is te laat. Betalingsproblemen zijn (verder) toegenomen, vaste lasten betalen lukt niet meer. ,,Wij willen dat de gemeente die toets op de beslagvrije voet doet.’’ Deventer Sociaal dient woensdagavond een voorstel in de gemeenteraad in.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

  • Ja, het is een echte topboom! (84%)
  • Hij kan er zeker mee door. (7%)
  • Deventer verdient een mooier exemplaar. (4%)
  • Deze boom is het aanzien niet waard. (5%)
3671 stemmen