Volledig scherm
Jos Wijnhoven in zijn winkel aan de Walstraat. Archief 2013 © AB HAKEBOOM

Deventer antiquaar Jos Wijnhoven overleden (1961-2017)

De bekende Deventer antiquaar Jos Wijnhoven is gisteren overleden. Hij maakte zelf een einde aan zijn leven.  Hij werd 56 jaar.

Sinds 1999 had hij een winkel in Deventer met bijzondere boeken op het gebied van beeldende kunst, architectuur,  fotografie, reizen ,,vooral boeken met plaatjes" zoals hij in dit interview zelf zegt. Hij was dol op bijzondere uitgaven, niet alleen om de inhoud, maar ook om de vorm of het afwijkende uiterlijk.

In 1999 vestigde hij zijn antiquariaat aan de Vleeshouwerstraat. In 2011 verhuisde hij zijn winkel naar de Walstraat.  Ook stond hij met zijn boeken op vele markten, waaronder de vrijdagse boekenmarkt op het Spui in Amsterdam, waar hij sinds 2016 weer opnieuw zijn boeken aan de man bracht.

Jos Wijnhoven was ook bekend als  voorzitter  van de Stichting Deventer Antiquariaten en organisator Antiquarische boekenbeurs Boeken in de Bergkerk. In 2013 werd hij uitgeroepen tot Antiquaar van het jaar.

Gemis

Zijn plotselinge overlijden betekent een groot verlies voor iedereen die hem kende als persoon en als bijzondere boekenman. 

 ,,Met Jos kon ik fijne gesprekjes voeren over het leven. De liefde voor Kunst (Kunstboeken met mooie plaatjes) en cultuur deelden we ook graag met elkaar. Het bij elkaar buurten zal ik missen." laat Margriet Pronk van galerie Kiek-Kus weten.

Ook zijn collega Peter Bierens is aangedaan door het overlijden Jos Wijnhoven. ,,Jos Wijnhoven was een hele aimabele man. We waren blij dat hij sinds vorig jaar weer bij ons op het Spui stond. Hij was als persoon en met zijn mooie collectie boeken een welkome aanvulling voor onze boekenmarkt. We zijn als handelaren op het Spui dan ook diep geschokt door het verlies van zo'n fijne collega en vakman."

Jos Wijnhoven was getrouwd met Ojon van Strijland.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer