Volledig scherm
PREMIUM
Louis van Stiphout, bestuurder bij de stichting Quo Vadis, waaronder zeventien scholen vallen in Deventer/Overijssel. ,,Met vaste contracten hebben wij het nog redelijk op orde, maar zodra er zieken zijn beginnen de problemen. Dat is een teken aan de wand.'' © FOTO HISSINK

Deventer, Apeldoorn en Zutphen in gevarenzone door lerarentekort

Basisscholen in de Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe kunnen over tien jaar honderden vacatures niet invullen als hier niet snel iets aan wordt gedaan. Dat blijkt uit een actuele prognose die in opdracht van het ministerie van onderwijs is opgesteld door onderzoeksbureau CentERdata. 

Het lerarentekort laat zich bij ongewijzigd beleid binnen Oost-Nederland het sterkst voelen in de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen en omliggende gemeenten) en Noordwest-Veluwe. In die regio kan binnen één decennium 10,6 procent van de beschikbare banen in het basisonderwijs niet worden ingevuld. Volgens berekeningen van CentERdata zullen er 349 vacatures open staan in 2028. Ter vergelijking, nu staan er volgens de gebruikte rekenmethode in de Stedendriehoek/Noordwest-Veluwe 14 vacatures open. In de regio Zwolle blijft het tekort hier net iets onder met 8,6 procent aan onvervulde vacatures. Flevoland volgt Zwolle met 8,5 procent op de voet, terwijl de  Achterhoek moet uitgaan van 6,6 procent. Bij elkaar opgeteld gaat het in deze vier regio’s om 829 vacatures die in 2028 open staan. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer