Volledig scherm
Vooral blauwe verf op de Wilhelminabrug, icoon van Deventer. © [FOTOBRON]foto Ronald Hissink

Deventer baalt van besmeurde Wilhelminabrug en overweegt aangifte

DEVENTER - De gemeente Deventer is zeer gepikeerd over de verfsmurrie die in de nacht van vrijdag op zaterdag door vandalen is aangebracht op de Wilhelminabrug en overweegt aangifte te doen. Hoogstwaarschijnlijk PEC Zwolle-supporters smeerden een deel van het wegdek onder met blauwe verf. ,,Dit vinden wij veel te ver gaan en kun je gezien de gevolgen niet meer onder ludiek scharen'', reageert Freek Stein, belast met veiligheidszaken binnen de gemeente Deventer, verbolgen. De verfactie had grote gevolgen. Gedurende drie uur was slechts één rijstrook van de brug beschikbaar voor het verkeer. Dat gaf grote verkeersoverlast.

Een flink deel van het verkeer op de ring rond het stadscentrum en vanuit Twello kwam vast te staan. Daar zat veel verkeer tussen op weg om te winkelen in de binnenstad.

Verkeersoverlast
De gemeente zette hals-over-kop verkeersregelaars in, om het verkeer in goede banen te leiden. Auto's konden vanuit beide richtingen louter om-en-om over de brug. Ook nabij het kruispunt Brinkgreverweg, vlakbij het GA Eagles- stadion, is verf aangebracht, alhoewel daar de overlast en schade veel minder waren.

Stein: ,,Deze actie zadelt de gemeente met flinke schoonmaakkosten op. Dat loopt in de duizenden euro's.''

De brandweer kreeg de smurrie niet helemaal weg, waarna er een gespecialiseerd bedrijf aan te pas moest komen om het karwei af te maken.

Auto's onder de verf
Op auto's van niets vermoedende bestuurders die over de brug reden, kwam blauwe verf te zitten, door de opspattende verf. De verf blijkt er in een aantal gevallen moeilijk af te krijgen.

De politie neemt de zaak hoog op en is een onderzoek gestart.

Vermoedelijk is de verf in het holst van de nacht op de weg gesmeerd, klaarblijkelijk als opwarmer naar de IJsselderby morgen tussen PEC en GA Eagles.


Reactie PEC Zwolle

Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle heeft geen goed woord over voor het besmeuren van de Wilheminabrug in Deventer door - waarschijnlijk - PEC Zwollefans. "Zoals ik ben opgevoed heb ik geleerd dat afblijft van de spullen van een ander. Dat geldt ook voor deze brug. Als PEC Zwolle distantiëren we ons hiervan, hoe ludiek het misschien ook bedoeld is." Veel meer woorden wil Nijkamp er niet aan vuil maken. "Wij zijn verantwoordelijk voor wat er binnen het stadion gebeurt. Dit leidt allemaal af van de hoofdzaak en dat is een positief resultaat morgen tegen Go Ahead Eagles."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer