Volledig scherm
Een Britse parachutist in de serie Paratrooper. © Paratrooper

Deventer beelden over Slag om Arnhem mogelijk op Netflix

Deventer maakt zich op voor gevechtsscènes en het geluid van pistoolschoten rond de IJsselbrug. Zondagochtend worden daar opnames gemaakt voor een trailer voor de televisieserie Paratrooper.

De Britse filmmaker Lance Nielsen heeft van de gemeente Deventer toestemming gekregen om de weg langs de IJssel (Welle) en enkele omliggende straatjes af te sluiten. De filmset, waarop zo'n zeventig mensen rondlopen, is niet toegankelijk voor publiek. „Het is niet handig als mensen zomaar de set op lopen”, zegt woordvoerder Pieter van IJzendoorn namens de filmcrew.

De opnames beginnen rond 03.00 uur en worden rond 11.00 uur afgerond.

Opnames in Deventer

De trailer moet het vliegwiel zijn voor de serie de serie Paratrooper, over helden uit de Tweede Wereldoorlog. De afleveringen gaan over de Slag om Arnhem en Operatie Market Garden, een massaal geallieerd offensief in september 1944 om de belangrijke bruggen in Nederland in handen te krijgen en daarmee een vrije doorgang naar Duitsland. Omdat de Deventer IJsselbrug en omgeving meer doet denken aan Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf, is het besluit genomen om een deel van de beelden in Deventer op te nemen.

Netflix

Met een crowdfundingsproject hoopt Nielsen om te beginnen 265.000 pond (zo'n 297.000 euro) bij elkaar te krijgen voor een pilotaflevering. Als Nielsen slaagt om die aflevering te kunnen maken in Deventer en Arnhem, komt het grote doel een stukje dichterbij: de serie op Netflix krijgen. Van IJzendoorn: „Als we 265.000 pond bij elkaar krijgen, kunnen we de boer op voor de serie.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer