De hoeveelheid gratis weg te brengen afval bij de vuilstort in Deventer (100 kg per jaar) blijft voer voor discussie.
Volledig scherm
De hoeveelheid gratis weg te brengen afval bij de vuilstort in Deventer (100 kg per jaar) blijft voer voor discussie. © archief

Deventer denkt over ‘opsparen’ van 100 kilo vrije afvalstort per jaar

Deventer gaat bekijken of de jaarlijkse hoeveelheid afval die inwoners gratis kwijt kunnen bij de milieustraat aan de Westfalenstraat op een creatieve manier omhoog kan. In de loop der jaren is die hoeveelheid teruggeschroefd naar 100 kilo per jaar, daar bovenop moet betaald worden.

Op voorspraak van CDA-raadslid Henk Groothuis gaat wethouder Carlo Verhaar (GroenLinks) bekijken of een systeem mogelijk is, waarbij inwoners die gratis hoeveelheid stort kunnen opsparen en meenemen naar volgende jaren. Dus als iemand het ene jaar niet of nauwelijks gebruik maakt van de 100 kilogrens, dat in een ander jaar kan opnemen. Als bijvoorbeeld wel die verhuizing aan de orde is. De vraag is wel of de systematiek uitvoerbaar is, gezien die administratie die eraan hangt.

Verhaar bestrijdt overigens het verband dat hier en daar wordt gelegd tussen het verlagen van de hoeveelheid gratis storten en het dumpen van afval in bijvoorbeeld het buitengebied.

De 100-kilo-vrije-stort kwam deze week aan de orde op het stadhuis, waar de Deventer gemeenteraad het afvalbeleid besprak. Inmiddels is duidelijk dat een Deventer huishouden in 2020 ruim 40 euro extra kwijt is. Dat komt volgens de gemeente door landelijke ontwikkelingen. De kosten van afvalwerking stijgen en het Rijk berekent een hogere verbrandingsbelasting aan gemeenten. Van de zomer was al duidelijk dat een kostenstijging eraan zat te komen, inmiddels is voor Deventer bekend hoe groot die (vermoedelijk) is.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer