Volledig scherm
HeinHoeré kraakte een afgesloten woonwagenstandplaats aan de Diezestraat. ,,Ze willen onze cultuur kapotmaken.'' © Foto Ronald Hissink

'Deventer discrimineert woonwagenbewoners'

DEVENTER - Twee woonwagenbewoners komen ten onrechte niet in aanmerking voor een plaats op een kampje in Deventer. De gemeente Deventer heeft het beleid om woonwagenplaatsen af te bouwen; dat is discriminatie van woonwagenbewoners. Tot dat oordeel komt het College voor de Rechten van de Mens (CRM) in een zaak die al langer sleept.

Het CRM tikt Deventer op de vingers, omdat de stad geen beleid voert ten aanzien van woonwagenbewoners en de behoefte aan woonwagenplekken niet in kaart brengt. Ondertussen neemt een aantal woonwagenbewoners, zelf zeggen ze vaak ‘reizigers’, het heft in eigen handen.

Woonwagenstek
Hein Hoeré, die met zijn caravan al drie weken een woonwagenstek in Deventer kraakt, blijkt een trendsetter. Zijn actie krijgt navolging van Hans Schill, een telg uit de roemruchte Deventer reizigersfamilie Schill. Hij nam donderdag net als Hoeré een standplaats in op het deels afgesloten woonwagenkampje aan de Diezestraat in de Rivierenwijk in Deventer.

Voor de entree van dat kamp mag dan een grote houten schutting zijn geplaatst: dat houdt Schill niet tegen. Met zijn zoons trok hij donderdagmiddag over het door Hoeré gebaande pad door de bosjes op naar die zo gewilde woonwagenstek.

Onhoudbaar
Advocaat Wilko ten Have noemt de situatie van het stel onhoudbaar. ,,Ze zitten nu in een caravan, terwijl ze eigenlijk in aanmerking kwamen voor een woning.’’ Schill en zijn vrouw moesten hun woning volgens hem ‘om veiligheidsredenen’ halsoverkop verlaten. Ondertussen zou de woning gesloopt worden.

Schill ziet uit naar een langetermijnoplossing, maar hoopt eerst hij dat hij mag blijven. ,,Daarom houd ik de rechtszaak van buurman goed in de gaten.’’ Die buurman is Hein Hoeré. Woningcorporatie Rentree, eigenaar van de standplaatsen, heeft een rechtszaak aangespannen om hem zo snel mogelijk weg te krijgen.

Woonwagenbewoners
Hoeré zegt dat hij de plek gekraakt heeft, omdat Rentree en andere woningcorporaties te weinig plekken aanbieden voor woonwagenbewoners. Schill wacht het allemaal af. ,,Ik zie het wel.’’

Volledig scherm
Hans Schill © Ronald Hissink

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer