Volledig scherm
Schrijver en columnist Özcan Akyol. © Marco Okhuizen

Deventer eert Akyol met Gulden Adelaar

Özcan Akyol (33) krijgt de Gulden Adelaar 2018, de tweejaarlijkse cultuur- en wetenschapsprijs van de gemeente Deventer. Volgens het college van B en W verdient de schrijver deze onderscheiding, omdat hij met zijn eigen stijl veel nieuwe en met name ook jonge lezers weet te bereiken. 

'Deventer is trots op Akyol, die ook zelf zijn liefde voor zijn geboortestad niet verbloemt en op authentieke wijze meerdere culturen in zich draagt (...) 'In zijn columns en tv-optredens houdt hij zijn publiek een spiegel voor of een verrassende denkwijze', aldus de gemeente.

Akyol is naast schrijver ook columnist (onder meer voor deze krant), analist en documentairemaker. Hij reageert verheugd op de toekenning van de Gulden Adelaar: ,,Eerlijk gezegd wist ik niet dat deze prijs bestond. Ik ben het gaan opzoeken en het blijkt een belangrijke onderscheiding te zijn. Meestal zijn het mensen in de herfst van hun leven die deze prijs krijgen. Het is uitzonderlijk en heel onwerkelijk dat ik hem op jonge leeftijd al ontvang.''

De uitreiking van de Gulden Adelaar volgt op 10 april.  Akyol mag zelf de locatie en invulling van deze bijeenkomst bepalen. Afgelopen januari won de Deventenaar de Deventer Promotieprijs 2017. Aan beide prijzen hecht hij, zo geeft hij aan,  evenveel waarde.

De vorige Gulden Adelaar (2016) ging naar het Specialistisch Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen van Dimence.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer