Vrouwe Justitia. (Archieffoto).
Volledig scherm
Vrouwe Justitia. (Archieffoto). © ANP

Deventer eerwraak-zaak gaat in december verder

Werd een 26-jarige man uit Deventer in oktober 2017 op straat met twintig messteken gedood uit eerwraak? De rechtbank was die mening wel toegedaan en veroordeelde de 43-jarige Murat D. uit Deventer vorig jaar tot vijftien jaar voor moord. D. ging in hoger beroep en gisteren bleek bij het gerechtshof dat een onderzoek naar de vermeende eerwraak inmiddels is afgerond. Wat daar uit is gekomen zal bij de inhoudelijke behandeling duidelijk worden. Die is gepland voor 6 december.

De omgekomen man zou een relatie hebben aangeknoopt met het nichtje van D. met de bedoeling schande over haar familie te brengen. Dit omdat haar broer zijn wiethok zou hebben verraden. Om die schande te wreken zou D. het slachtoffer die dag samen met iemand anders hebben achtervolgd en hem bijna hebben aangereden voor zijn woning aan de Zaanstraat in de Rivierenwijk. Daar zou D. het slachtoffer hebben doodgestoken.

Hockeystick

Iemand die bij hem was zou het slachtoffer hebben geslagen met een hockeystick. Deze 48-jarige man is niet in hoger beroep gegaan tegen de zeven jaar cel die hij opgelegd kreeg voor doodslag. De advocaat van D. betoogde bij de rechtbank al dat geen sprake is van eerwraak en moord. Bij eerwraak had de broer of vader van het nichtje in actie moeten komen. Zijn cliënt zou verder niet met voorbedachten rade naar het slachtoffer zijn gegaan met de bedoeling hem van het leven te beroven.

Voor de rechtbank stond echter vast dat de mannen naar het slachtoffer zijn gegaan met de opzet hem te doden om de eer van de familie te herstellen. Onder meer Whatsappberichten zouden daarop wijzen.

In oktober volgt een nieuwe proforma-zitting. Voor de inhoudelijke behandeling in december is de hele dag uitgetrokken. Het hof in Zwolle zal zich over de zaak buigen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer