Beeld op de bouwplaats van de Viking, gezien vanaf de Lebuinustoren.
Volledig scherm
Beeld op de bouwplaats van de Viking, gezien vanaf de Lebuinustoren. © foto Ronald Hissink

Deventer filmtheater Viking mogelijk nog eens vier miljoen euro duurder

De nieuwbouw van het veelbesproken filmtheater gaat opnieuw veel meer kosten. Bovendien blijkt terwijl het gebouw nog lang niet af is de exploitatie al een probleem.

Er moet in het slechtste scenario nog eens vier miljoen euro bij om het filmtheater aan de Welle af te bouwen. Onduidelijk is nog hoe hoog het bedrag exact uitvalt en welk deel van de gemeente Deventer en welk deel van bouwer Hegeman moet komen.

De beoogde gebruikers, het filmhuis en theater, willen bovendien drie ton extra subsidie van de gemeente per jaar. Anders lukt het niet om financieel het hoofd boven water te houden.

Sidderen

De Deventer politiek sidderde gisteravond bij de onheilstijdingen van wethouders Frits Rorink (CDA) en Carlo Verhaar (GroenLinks) over het miljoenenverslindende hoofdpijndossier.

De vier miljoen is een optelsom van allerlei extra kosten. Hegeman claimt 1,6 miljoen euro door vertraging. Extra plankosten komen op ruim een miljoen uit. De tekeningen en constructie zijn de afgelopen maanden nog eens doorberekend en her en der zijn aanpassingen nodig.

Een nieuw probleem is de brandveiligheid. De brandweer eist aanvullende maatregelen, goed voor 3,5 tot 7,5 ton extra kosten. Meer/minderwerk wordt geraamd op een half miljoen extra.

‘Worst-case scenario’

Rorink noemde de vier miljoen ‘een worst-case scenario’ en hoopt dat het meevalt. Gemeente en Hegeman onderhandelen nog steeds over de hoogte van de extra kosten en de verdeling tussen beide partijen. Maar dat er veel extra geld bij moet, is wel duidelijk.

Vier miljoen erbij zou betekenen dat de grens van 20 miljoen euro overschreden wordt. Meer dan een verdubbeling dan waar bij de start van de bouw (10 miljoen) sprake van was. De teller voor de gemeente tikt nu al de zeventien miljoen euro aan.

De exploitatie blijkt terwijl de bouw nog lang niet klaar is een probleem. Stichting de Viking, de samenvoeging van filmhuis De Keizer en theater Bouwkunde, heeft het college van B en W gevraagd om drie ton extra subsidie per jaar. Bovenop de al vastgestelde subsidie van 445.000 per jaar. Het filmtheater stelt dat het zonder die drie ton de begroting niet rondkrijgt.

Wethouder Verhaar wijst het verzoek om meer subsidie van de hand en wil dat De Viking opnieuw gaat rekenen, binnen de 445.000 euro.

Crowdfunding

Als klap op de vuurpijl blijkt de Viking een eigen bijdrage van zes ton aan de nieuwbouw niet rond te krijgen. Onder meer via crowdfunding had dat geld op tafel moeten komen. Het college van B en W wil nu helpen met een lening, aldus Verhaar.

De komende weken wordt verder onderhandeld en het definitieve financiële plaatje bekend. Rorink acht denkbaar dat de partijen er niet in overleg uitkomen en (deels) arbitrage nodig is.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer