Bij de veiling van Heritage Auctions Europe (voormalig MPO) te IJsselstein werd vanmiddag een gouden VOC munt verkocht voor bijna twee ton.
Volledig scherm
Bij de veiling van Heritage Auctions Europe (voormalig MPO) te IJsselstein werd vanmiddag een gouden VOC munt verkocht voor bijna twee ton. © Heritage Auctions Europe

Deventer gouden dukaat is niet langer de meest waardevolle munt van Nederland

Een gouden dukaat uit Deventer, geslagen in 1640, was tot vandaag de meest dure Nederlandse munt ooit. Het verkooprecord is verbroken: een gouden VOC-munt bracht op een veiling bijna twee ton op . 

Het vorige record voor een munt dateerde van twee jaar geleden. Een gouden dukaat uit Deventer bracht toen bij veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein 160.000 euro op.

Bij hetzelfde veilinghuis werd een nieuwe recordprijs neergeteld. Voor de gouden munt uit 1728, geslagen in Hoorn, bracht op de veiling 196.800 euro op. Volgens Heritage Auctions Europe in IJsselstein is dit het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is betaald.

Het gaat om een buitengewoon zeldzame munt die voor de Verenigde Oost-Indische (VOC) werd geslagen. Deze munten werden verscheept naar Nederlands-Indië, waar de VOC er goed aan kon verdienen omdat ze daar tweemaal zoveel waard waren.

Van deze zogeheten ducaton zijn er enkele tienduizenden in zilver geslagen, maar van gouden exemplaren waren er maar een paar bekend, zegt Jacco Scheper, veilingmeester van Heritage Auctions Europe, voorheen bekend als de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO). ,,Ze werden als nieuwjaarsgeschenk cadeau gedaan aan een burgemeester of een kapitein van de VOC.”

De munt werd begin dit jaar bij een boedelopruiming in De Bilt (Utrecht) gevonden in een sieradenkistje. Het veilinghuis maakt de naam van de koper niet bekend. Het gaat om een particuliere verzamelaar.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer