Deventenaar Rene Berends, voor de Hagenpoortschool, met het Deventer klankbord. Vijftien woorden in Deventer dialect, met alle denkbare dialectklanken: ,,Kowet, op z’n Dèventers, kun je ook beschouwen als dialect."
Volledig scherm
PREMIUM
Deventenaar Rene Berends, voor de Hagenpoortschool, met het Deventer klankbord. Vijftien woorden in Deventer dialect, met alle denkbare dialectklanken: ,,Kowet, op z’n Dèventers, kun je ook beschouwen als dialect." © FOTO HISSINK

Deventer heeft als dé stad van aap-noot-mies nu een nieuwe klankenplank (in eigen dialect)

Generaties leerden lezen en schrijven met aap, noot en mies. Dat houten leesplankje uit begin vorige eeuw was een Deventer vondst. Pakweg 120 jaar later bedacht René Berends een actuele klankenplank, in Deventer dialect. ,,Straks weet niemand meer dat ‘getelink’ Dèventers is voor merel en ‘bulkwater’ bronwater met bubbels.”

  1. De Hip heeft beet: in mega-Morrespand op Snipperling komt tijdelijk pop-up-podium
    PREMIUM
    VIDEO

    De Hip heeft beet: in me­ga-Morrespand op Snipper­ling komt tijdelijk pop-up-podium

    Het is de eigenaar van café-podium De Hip alsnog gelukt tijdelijk een pand te huren, zodat tijdens de coronacrisis tóch concerten en andere optredens mogelijk zijn, met flink wat publiek. De locatie: het al jaren leegstaande Morrespand op Runshopping Centre de Snipperling, een kolos van Ikea-achtige omvang. ,,Iedereen dacht dat het onmogelijk was, maar dan ga ik er juist helemaal voor.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer