Beeld van een raadsvergadering in Deventer, waarbij ruim 100 mensen protesteerden, waaronder tientallen zwarte pieten, bij het stadhuis van Deventer tegen het roetveegpieten-criterium van de gemeente bij de intocht. De sfeer bleef gemoedelijk, maar de politie hield een oogje in het zeil. Voor- en tegenstanders mochten inspreken in de raadsvergadering en er werden ruim 2000 handtekeningen voor het behoud van zwarte piet overgedragen aan de gemeenteraad.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld van een raadsvergadering in Deventer, waarbij ruim 100 mensen protesteerden, waaronder tientallen zwarte pieten, bij het stadhuis van Deventer tegen het roetveegpieten-criterium van de gemeente bij de intocht. De sfeer bleef gemoedelijk, maar de politie hield een oogje in het zeil. Voor- en tegenstanders mochten inspreken in de raadsvergadering en er werden ruim 2000 handtekeningen voor het behoud van zwarte piet overgedragen aan de gemeenteraad. © Rens Hulman

Deventer historicus hoopvol over zwartepietendiscussie: ‘Beide kampen voelen zich enorm Nederlands’

Zwarte piet domineerde de afgelopen weken het Deventer nieuws. Burgemeester Ron König gooide zelfs de subsidie als breekijzer in de strijd voor roetveegpieten bij de intocht van Sinterklaas. Met een pietendemonstratie voor het stadskantoor en geluiden over een alternatieve intocht, loopt de discussie sindsdien torenhoog op. Toch is Deventer historicus en docent sociale geschiedenis Coen van Galen hoopvol. ,,Uiteindelijk gaat het erom dat beide kanten zich ontzettend Nederlands voelen.”

Hoe kan die pietendiscussie zo heftig zijn? We hebben het over een sprookjesfiguur.

,,Het is eigenlijk een heel klein onderwerp. Die draait om een fantasiefiguur, die wel of niet moet blijven zoals hij is. Maar waar het eigenlijk om draait is dat gevoel van wie hoort erbij, wie mag onderdeel zijn van onze samenleving? Beide kanten van de discussie zijn bang om uitgesloten te worden. Ze willen dus eigenlijk hetzelfde.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer