Stadhuis Deventer
Volledig scherm
Stadhuis Deventer © Jos Diender

Deventer huisvest verdedigers mensenrechten

Deventer meldt zich aan als Shelter City bij de landelijke organisatie Justice and Peace. Dat betekent dat jaarlijks een schuilplek wordt geboden aan een bedreigde mensenrechtenactivist. Deze kan gedurende een periode van drie maanden even op adem komen. De gemeente Deventer doet dit samen met woon- en zorgcentrum Humanitas en Saxion Hogeschool.

Humanitas biedt onderdak en ondersteuning en coördineert het programma van de mensenrechtenactivist. Saxion Hogeschool biedt werkruimte en begeleiding. De gemeente ondersteunt financieel en inhoudelijk. Dit moet ervoor zorgen dat de mensenrechtenactivist rust krijgt. Tegelijkertijd willen de partners kennisoverdracht en betrokkenheid stimuleren zodat er meer bewustwording in Deventer ontstaat.

Noodvisum

Deventer is de elfde Shelter City in Nederland. Justice and Peace selecteert de mensenrechtenactivisten die een noodvisum krijgen. In eigen land worden deze activisten ernstig bedreigd. In Nederland kunnen zij hun werk in veiligheid voortzetten en opleiding volgen. Daarna keren zij terug. De eerste mensenrechtenactivist in Deventer komt hier in september 2018.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer