deventer op stelten Ea Eo
Volledig scherm
deventer op stelten Ea Eo © geert roels

Deventer is klaar voor de Stelten

Het draaiboek voor Deventer op Stelten is klaar. 500 pagina's aan minutieus vastgelegde protocollen een aanwijzingen om alles goed te laten verlopen op het driedaags buitentheaterfestival dat vrijdag begint. De Deventer theatergroep Gajes dat een van de grote voorstellingen geeft, heeft al getest of het grote schip van Odyssee kan draaien in de Boreeltuin.  

De stad gonst deze hele week al. Artiesten gaan oefenen, er worden duizenden dozen gevouwen en de honderden vrijwilligers en medewerkers  krijgen te horen waar en wanneer ze aan het werk moeten. De stad wordt niet hermetisch afgesloten. ,,Er wordt elk jaar weer over de veiligheid gesproken. Maar afsluiten is geen haalbare kaart'', zegt Anjo de Bont van de organisatie. Er zijn ruim 150 voorstellingen op verschillende locaties in en rond de stad. Stiekem begint het donderdagavond al met een besloten voorstelling op de Worp voor mensen die uitgenodigd zijn door het Rode Kruis. Dan gaat op de Worp al de luchtballon van Cirque Inextremiste te zien.

,,De binnenvoorstellingen waarvoor een bijdrage betaald moet worden lopen ook prima'', zegt De Bont. Maar tot haar verbazing is er minder animo voor de voorstelling in de kleine zaal van de schouwburg. Het gaat om Compagnie Ea Eo dat de voor Nederland premiere speelt van All the Fun. ,,Het is echt mijn persoonlijke tip. Het is zo bijzonder wat zij doen. Maar ik kan me voorstellen dat het te moeilijk is om vanuit tekst te bedenken wat ze precies doen. Het is een jongleuract, maar daarmee ben je er niet.''

Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt door ruim 120.000 bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Dit jaar vindt de 22e editie plaats. Er zijn voorstellingen op meer dan tien plekken. Nieuw dit jaar is het schoolplein van de Brinkpoort: Brinkpoortplein. Doordat er zoveel locaties zijn waar gespeeld wordt, is het op de meeste plekken met de drukte te doen. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer