Volledig scherm
© Taina monteiro

Deventer kan wel met wat minder ambtenaren aan de top

DEVENTER - De gemeente Deventer zwaait in negen jaar honderd ambtenaren met een voltijdbaan uit. Naast al eerder aangekondigde reorganisaties verdwijnen er de komende jaren nog eens twintig voltijdbanen (fte).

Dat blijkt uit een vernieuwd organisatiemodel, dat gemeentesecretaris Marcel Kossen met de gemeenteraad heeft gedeeld. Kossen is afgelopen zomer aangesteld als gemeentesecretaris, nadat zijn voorganger Ardwin Lantain het veld moest ruimen. Jarenlang bestond er kritiek dat vooral de top van het ambtenarenapparaat werd ontzien. Kossen stelt nu voor om ook die top te verkleinen, de organisatie verder te vernieuwen en klaar te maken voor de toekomst. Volgens burgemeester Andries Heidema is het beeld onjuist dat de gemeente de eigen organisatie bij bezuinigingen steeds heeft ontzien

Twintig
Tot 2020 verdwijnen er in totaal zo’n twintig fte’s. Het aantal directeuren wordt gehalveerd naar twee. Onder meer raadslid Lars Wuijster (VVD) kwam in 2014 met de oproep om verder te snijden in de ambtelijke top. Volgens hem was er sprake van een ‘waterhoofd’ in de ambtelijke organisatie. Wuijster rekende voor dat een team van vijftig directeuren, concerndirecteuren en teammanagers de rest van de ambtenaren aanstuurde. Uit een rapport - niet door de eigen ambtenaren opgesteld - zou blijken dat de overhead in Deventer verlaagd kon worden van 31 naar 26 procent.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer