De Lange Bisschopsstraat in Deventer.
Volledig scherm
De Lange Bisschopsstraat in Deventer. © AB HAKEBOOM

Deventer: kans op succes koopzondag groter als iedereen open gaat

De wekelijkse koopzondag  wordt in Deventer alleen een succes als alle winkels elke zondag open gaan. Dat stelt de gemeente na een onderzoek onder bewoners van de binnenstad, de ondernemers zelf en de kerken in het centrum.

De gemeente hield een peiling onder deze direct betrokkenen en concludeert dat het aan de ondernemers zelf is om van de koopzondag een succes te maken door elke zondag open te zijn. Bezoekers weten anders niet goed op welke zondag ze in Deventer terecht kunnen. Dat zei retaildeskundige Cor Molenaar vorige week ook al in de Stentor.  

Niet rendabel

Na jaren van debat over het onderwerp mogen sinds anderhalf jaar de winkels in Deventer elke zondag open zijn. Toen werd meteen afgesproken dat de eerste zondag van de maand echt neergezet zou worden als koopzondag. Een aantal winkels is alleen op die dag extra open, sommige winkels gaan twee zondagen open en minder dan de helft is elke zondag open. Vooral kleine ondernemers geven aan dat het niet rendabel is om elke zondag open te gaan.  

Uit de enquête blijkt ook dat binnenstadbewoners te spreken zijn over de openstelling van de winkels, al gaat het gros dan alleen de dagelijkse boodschappen doen. Slechts zes procent gaat ook daadwerkelijk winkelen. 

Parkeergeld

De kerkgenootschappen zeggen weinig last te hebben van de bescheiden extra drukte op zondag. Wel vervelend is het dat kerkbezoeker nu moeten betalen om te parkeren, zeggen vertegenwoordigers. Er is echter geen gebrek aan parkeerruimte.

De belangrijkste bezoekers van de koopzondag, toeristen en winkelend publiek van buiten het centrum, zijn bij het onderzoek door de gemeente buiten beschouwing gelaten. De uitslag van de enquête is voor de gemeente geen reden om het koopzondagenbeleid aan te passen. 

  1. Supermarkten in Deventer krijgen ruim baan op zondag: vanaf 6 uur al open, tot 22 uur
    PREMIUM

    Supermark­ten in Deventer krijgen ruim baan op zondag: vanaf 6 uur al open, tot 22 uur

    Alle remmen gaan los op zondag voor supermarkten in Deventer. Al vanaf 06.00 uur mogen de deuren open en de sluittijd gaat naar 22.00 uur. Ook op feestdagen. Er is twijfel of op zondag om 06.00 uur al vroege vogels voor de deur staan. ,,Misschien doen we op zomerse dagen al heel vroeg de deur open.’’ Eén supermarkt, de Spar op de Worp, houdt vast aan totale zondagsluiting. ,,Die zondag is helemaal niet nodig.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer