Volledig scherm
Een paar weken geleden protesteerden verschillende zwarte pieten tegen de komst van de roetveegpiet in Deventer. De gemeente is inmiddels overstag gegaan en het roetveegquotum is van de baan. Een deel van de pieten richt nu een eigen Huis van Sinterklaas in. © Rens Hulman

Deventer krijgt Huis van Sinterklaas met Zwarte Pieten van de actiegroep die piet wil houden

Zwarte Pieten horen bij Sinterklaas in Deventer. Dat is het uitgangspunt van het actiecomité Zwarte Pieten Club Deventer. Maar het is vooral een feest. Dus wordt het een feest als het aan de pieten van de club ligt: ze openen een compleet Huis van Sinterklaas op de Stromarkt meteen nadat de Deventer Intocht op zaterdag 30 november voorbij is.

,,Meet en greet met de Sint", zegt woordvoerder Richard van der Stelt. ,,Een knutselhoek, een heel mooi versierd pand. En niet de mogelijkheid dat er twee Sinten tegelijk in de binnenstad zijn: daar hebben we over nagedacht. Als de Sint van de intocht naar de kindjes in het ziekenhuis is, gaan onze deuren open.” De Sint van het Huis is er ook alleen maar 30 november en 1 december, en niet eerder. Dat is nu eenmaal de traditie in de stad. 

Sympathie 

Waar het comité uit vijf mensen bestaat, hebben zich nu al tientallen vrijwilligers gemeld die al dan niet als zwarte piet geschminkt hun handen uit de mouwen willen steken uit sympathie voor de standpunten van de Zwarte Pieten Club. ,,Ondernemers bieden ons inpakpapier en versiering. We mogen een pand van NV Bergkwartier gebruiken. Meubels mogen we lenen van Het Goed", somt Van der Stelt enthousiast op. ,,Iedereen wil graag meedoen en een leuk feest bouwen.”

Hij stelt zich zo voor dat de komende weken gebruikt wordt om het nu al leegstaande pand helemaal in te richten en te versieren. ,,Mooi bureau en dan op de foto met de Sint. We vragen niks en het kost niks. Gewoon een feest zoals het bedoeld is. Wij willen graag vasthouden aan de traditie van Zwarte Piet. Dat is ons idee. Maar met negativiteit los je namelijk niks op.”  

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer