Volledig scherm
© iStock

Deventer middenstand mort

DEVENTER - Het regent klachten bij het onderzoek naar ondernemersklimaat. De onderzoekers hebben echter maar een klein deel van de ondernemers in Deventer bereikt.

Niet over alles zijn de Deventer ondernemers negatiever richting gemeente. De 'snelheid van betalen' gaat wel vooruit, zo is de conclusie in een tweejaarlijks onderzoek van belangenorganisatie midden- en kleinbedrijf (mkb).

Klein deel
Het onderzoek is een jaar geleden gehouden en de uitkomsten en conclusies zijn dinsdag door het Groningse onderzoeksbureau Lexnova aan de gemeente verstuurd. Opvallend genoeg heeft het bureau maar een klein deel van de Deventer ondernemers weten te verleiden tot een reactie. Van de 6.180 ondernemers zijn er 3.000 per post benaderd om aan het digitale onderzoek mee te doen. Van de 3.000 reageerden maar 122 ondernemers met een ingevulde vragenlijst, dat is 4,1 procent van de steekproef.

Foutenmarge
In de uitkomsten wordt dan ook rekening gehouden met een grotere foutenmarge. De uitkomsten zijn verwerkt in een rapportage en meegenomen in de ranglijst van 309 onderzochte gemeenten, de lijst waar Deventer 163 plaatsen keldert naar plek 208. De ondernemers die reageerden zijn veel minder positief over de dienstverlening van de gemeente dan twee jaar eerder.

Prijs-kwaliteitsverhouding
Bij de 'snelheid van werken', in de 'vergunningverlening' en het aspect 'begrip voor ondernemers' scoort de gemeente Deventer laag. Structureel overleg met ondernemers wordt gemist, evenals specifiek beleid voor het mkb of beleid voor startende ondernemers. Ondernemers vinden ook dat ze weinig waar voor hun geld krijgen voor de heffingen en belastingen die ze betalen. Ze geven een 5,7 voor de de 'prijs-kwaliteitverhouding'. Bij het vorige mkb-onderzoek in 2014 was dat nog een 6,5.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer