Apollo en Daphne is de laatste aanwinst van museum De Waag in Deventer, dat nu vier werken bezit van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Bartholomeus Breenbergh, die zijn eerste negen jaar in Deventer woonde.
Volledig scherm
PREMIUM
Apollo en Daphne is de laatste aanwinst van museum De Waag in Deventer, dat nu vier werken bezit van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Bartholomeus Breenbergh, die zijn eerste negen jaar in Deventer woonde. © Eigen foto

Deventer museum verrijkt met pentekening zijn Breenbergh-verzameling

Deventer is weer verrijkt met een kunstwerk van haar zoon Bartholomeus Breenbergh. De tekening Apollo en Daphne meet vijftien bij tien centimeter en past op een sigarendoosje. Maar zij is de prijs van circa 7.000 euro dubbel en dwars waard, stelt Paul Brinkmann. Zijn Breenbergh Fonds en museum De Waag hebben de pentekening uit 1640 gezamenlijk aangekocht. 

Het is nog niet bekend wanneer de laatste aanwinst door het grote publiek in Deventer te zien zal zijn. De pentekening bevindt zich nu nog in depot. De aankoop is in de tweede helft van het afgelopen jaar al beklonken op een veiling in München, maar pas vandaag heeft museum De Waag dat nieuws naar buiten gebracht. Eerst moest er helderheid komen over een raadselachtige krabbel op de pentekening. Inmiddels is duidelijk geworden dat de naam Breenbergh er in spiegelschrift op is gezet, vermoedelijk door een latere eigenaar. ,,We hebben nog geen idee wat die persoon heeft bezield’’, meldt Brinkmann.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer