Volledig scherm
PREMIUM
Apollo en Daphne is de laatste aanwinst van museum De Waag in Deventer, dat nu vier werken bezit van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Bartholomeus Breenbergh, die zijn eerste negen jaar in Deventer woonde. © Eigen foto

Deventer museum verrijkt met pentekening zijn Breenbergh-verzameling

Deventer is weer verrijkt met een kunstwerk van haar zoon Bartholomeus Breenbergh. De tekening Apollo en Daphne meet vijftien bij tien centimeter en past op een sigarendoosje. Maar zij is de prijs van circa 7.000 euro dubbel en dwars waard, stelt Paul Brinkmann. Zijn Breenbergh Fonds en museum De Waag hebben de pentekening uit 1640 gezamenlijk aangekocht. 

Het is nog niet bekend wanneer de laatste aanwinst door het grote publiek in Deventer te zien zal zijn. De pentekening bevindt zich nu nog in depot. De aankoop is in de tweede helft van het afgelopen jaar al beklonken op een veiling in München, maar pas vandaag heeft museum De Waag dat nieuws naar buiten gebracht. Eerst moest er helderheid komen over een raadselachtige krabbel op de pentekening. Inmiddels is duidelijk geworden dat de naam Breenbergh er in spiegelschrift op is gezet, vermoedelijk door een latere eigenaar. ,,We hebben nog geen idee wat die persoon heeft bezield’’, meldt Brinkmann.

  1. Gezelligheid en een goed salaris, dan komen vakantiewerkers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen
    PREMIUM

    Gezellig­heid en een goed salaris, dan komen vakantie­wer­kers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen

    Hoe krijg je 2000 jongeren zo ver dat ze in hun zomervakantie voor je willen werken? Bij Van Dijk Educatie in Kampen hebben ze het antwoord gevonden: zorgen dat ze het gezellig hebben en leuk kunnen verdienen. Zo krijgt het bedrijf in de zes weken durende zomerpiek alle plekken gevuld, terwijl volgens analyses van onder meer uitzendorganisatie Randstad Groep de krapte op de arbeidsmarkt ‘een historisch hoogtepunt’ heeft bereikt.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer