Volledig scherm
Het voormalig 'Hegius' aan de Nieuwe Markt © FOTO HISSINK

Deventer 'niet heilig' als vestigingsplaats voor museum

Als Diepenvener Koos Hoogland in Deventer geen museum voor eigentijdse kunst kan realiseren, is Zutphen volgens hem een serieus alternatief. ,,Deventer heeft mijn voorkeur, maar ik ben er niet mee getrouwd. Het museum moet in de Stedendriehoek komen. Apeldoorn heeft al het CODA. In Zutphen heb ik al goede gesprekken gevoerd met onder anderen de cultuurwethouder.''

Initiatiefnemer Hoogland is bestuurslid van Stichting Eicas (European institute for contemporary art and science). De stichting heeft op 1 maart - de slotdag van de biedingstermijn - geboden op en een plan ingeleverd voor het voormalig Alexander Hegius Lyceum aan de Nieuwe Markt in Deventer. Samen met 1618 Vastgoed wil Hoogland in dit pand een internationaal tot de verbeelding sprekend museum inrichten in combinatie met enkele appartementen.

Buurtmanifest

Hoogland is blij met de steun die een aantal buurtbewoners van het 'Hegius' voor zijn plan uitspreekt in een zogeheten Buurtmanifest gericht aan de Deventer politiek. De zes ondertekenaars van dit manifest doen de volgende oproep: 'Vestig een aansprekende culturele voorziening in het voormalig Alexander Hegius Lyceum aan de Nieuwe Markt in Deventer eventueel in combinatie met kwalitatief hoogwaardige appartementen'. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen