Volledig scherm
Videostill van het propietenprotest in Deventer, voorafgaand aan een raadsvergadering. © videostill

Deventer Sinterklaashuis met louter zwarte pieten komt er toch niet: onvoldoende tijd

Een Huis van Sinterklaas met louter zwarte pieten was de bedoeling, aan de Stromarkt. Als reactie op de roetveegpietendiscussie in Deventer. Maar het zwartepietenhuis gaat niet door: het blijkt toch te kort dag, zegt de organisatie. 

,,Uiteindelijk was er te weinig tijd om alles te regelen’’, zegt woordvoerder Richard van der Stelt van het actiecomité Zwarte Pieten Club Deventer. Volgens hem zijn er ook wat tegenslagen geweest. 

Op sociale media spreekt de organisatie bovendien over wat ‘negatieve’ mediaberichten. ‘We kunnen dit niet meer in twee weken mogelijk maken’, stellen ze op Facebook. Het Huis van de Sint zou zijn deuren openen op 30 november, na de intocht in Deventer. 

Facebook-pagina

De organisatie meldde eerder dat zich al tientallen vrijwilligers hadden aangemeld. De Zwarte Pieten Club Deventer komt voort uit de Facebook-pagina Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Deventer. Die organiseerde eerder al een pro-pietenprotest voor het stadskantoor van Deventer. Mogelijk komt er in 2020 wel een Sinterklaashuis met louter zwarte pieten. ,,Wellicht volgend jaar”, zegt Van der Stelt. ,,Maar dat zien we dan.”

Subsidie

Het spel is op de wagen in Deventer sinds burgemeester Ron König (D66) bekendmaakte de subsidie van de intocht te zullen intrekken als niet minstens een derde van de pieten roetvegen zou hebben. Dat ging na overleg met het organiserende Sinterklaascomité van tafel, maar ondertussen is nog altijd niet bekend hoe de pieten er tijdens de Deventer intocht uitzien. 

De bijna honderd pieten op het Pietenplein, het feest na de intocht, blijven zwart, zei de organisatie van dat feest eerder al

Volledig scherm
Op Facebook kondigt de organisatie aan dat het evenement toch niet doorgaat. © Screenshot Facebook

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer