Volledig scherm
Het stadhuis in Deventer viel in de prijzen. © Fotografie: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Deventer stadhuis in de prijzen bij verkiezing Beste gebouw van Nederland

Het stadhuis van de gemeente Deventer is in de categorie Identiteit & Icoonwaarde verkozen tot het beste gebouw van Nederland. Daarnaast won het gebouw van Neutelings Riedijk ook nog eens de publieksprijs. 
De OV terminal in Breda werd door de jury verkozen tot het beste gebouw van Nederland 2017. 

Het Deventer stadhuis liet in de gewonnen categorie het gebouw van Museum Voorlinden in Wassenaar achter zich. Ook bij de publieksprijs delfde dit museum het onderspit. Daar werd het wederom tweede achter het Deventer stadskwartier. De derde plek voor de publieksprijs ging naar het gebouw van mbo-instelling SintLucas in Eindhoven.

Het nieuwe Stadhuiskwartier brengt het stadsbestuur en alle gemeentelijke diensten - voorheen verspreid over een groot aantal kantoren - onder één dak. Aansluitend op het oude historische stadhuis, bouwde Neutelings Riedijk een hedendaags palazzo rond een overdekt binnenplein: de publiekshal. Dit plein maakt deel uit van een stelsel van pleinen en stegen, dat aansluit op het bestaande stratenpatroon.  Op deze manier is volgens de jury een rommelig stuk stad vakkundig ‘gerepareerd’.

Volledig scherm
Stadhuis Deventer © Fotografie: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Tijdloze uitstraling

,,De jury is vol bewondering over wat hier tot stand is gebracht, en vindt het een ‘ongelooflijk mooi’ gebouw. Het is markant en tegelijk goed ingepast; met respect voor traditie en de plek is een ontwerp gemaakt dat ‘nergens anders had kunnen staan, en onmiskenbaar van nu is’. Het is monumentaal en huiselijk ineen, heeft een tijdloze uitstraling en is energiezuinig in gebruik,'' schrijft de jury in het eindrapport.

Weerstand

Het project kent een lange voorgeschiedenis, waarbij de architect zijn ontwerp meerdere malen moest aanpassen aan veranderende wensen. Er was veel weerstand onder de bevolking. Deze is uiteindelijk overwonnen door burgers te betrekken bij het project. De houten gevelkaders zijn verrijkt met een kunstwerk van Loes ten Anscher, die de vingerafdrukken van 2264 Deventenaren in aluminium goot.

Volledig scherm
De OV Terminal in Breda was de grote winnaar in de verkiezing.

Andere winnaars

De Agaathhof in Groningen won in de categorie Particuliere Woonbeleving,  het gebouw van Joolz HQ uit Amsterdam pakte de prijs in de categorie Stimulerende Omgevingen en de Amsterdamse flat De Smaragd zegevierde in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie.

Voor de verkiezing van de Nederlandse Architectenbureaus werden 113 gebouwen voor de  vier categorieën ingezonden. Een schifting zorgde ervoor dat er vrijdag in Utrecht negen kandidaten overbleven. Het stadhuiskwartier was hierbij het enige genomineerde gebouw van Oost-Nederland.

Meerwaarde

Met beste Gebouw van het Jaar, dé Nederlandse architectuurprijs, wil de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving laten zien aan zowel professionals als het grote publiek

Volledig scherm
Museum Voorlinden in Wassenaar werd tweede achter het Deventer Stadskwartier. © ANP
Volledig scherm
Museum Voorlinden in Wassenaar werd tweede achter het Deventer Stadskwartier. © Antoine Van Kaam/Voorlinden
Volledig scherm
Stadhuiskwartier Deventer. © Fotografie: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer