Volledig scherm
Deventer wil geen hapsnap-beleid om aanvragen van zonneparken te beoordelen. © archief

Deventer stelt uitgangspunten op voor zonneparken

De gemeente Deventer heeft uitgangspunten opgesteld om bewoners en initiatiefnemers duidelijkheid te bieden bij de aanleg van zonneparken. Dit naar aanleiding van meerdere aanvragen voor zonneparken.

Wethouder Carlo Verhaar (GroenLinks): ,,We hebben afgesproken dat we bewoners nadrukkelijk betrekken bij initiatieven voor duurzame energie zoals zonneparken of windmolens. Door deze uitgangspunten vast te stellen maken we voor iedereen duidelijk hoe we te werk gaan.”

Bij een aanvraag weegt Deventer de belangen van klimaat, mens, dier en landschap af. De waarde van het zonnepark wordt niet alleen bepaald door de duurzame energieopwekking, maar ook door ruimtelijke, ecologische en maatschappelijke meerwaarde. Initiatieven moeten daarom aantoonbaar lokaal draagvlak hebben, waarbij de omgeving kan meeprofiteren van de opbrengsten van het zonnepark, aldus het college van B en W.

Energieplan

Het college stelt de gemeenteraad voor de uitgangspunten vast te stellen. In het Energieplan dat de gemeenteraad in 2019 bespreekt, komt ook de vraag aan de orde hoeveel zonneparken in Deventer wenselijk en nodig zijn om de doelstelling Energieneutraal in 2030 te halen.

  1. Blooper Verhulst nekt Go Ahead Eagles tegen FC Twente

    Blooper Verhulst nekt Go Ahead Eagles tegen FC Twente

    Go Ahead Eagles is er niet in geslaagd om de titelrace in de Keuken Kampioen Divisie nog een heel klein beetje spannend te maken. De Deventer ploeg leek na een magere eerste helft en een sterk tweede bedrijf hard op weg naar een punt. Maar door een enorme ketser van doelman Hobie Verhulst verloor de thuisploeg zondagmiddag in de uitverkochte Adelaarshorst met 1-2 van FC Twente, dat daarmee een voorschot heeft genomen op het kampioenschap.
  2. GroenLinks wil wegwerp- voor statiegeldbekers vervangen in Deventer

    GroenLinks wil wegwerp- voor statiegeld­be­kers vervangen in Deventer

    GroenLinks Deventer vraagt het college van Deventer om statiegeldbekers in te voeren bij evenementen, om de grote berg plastic wegwerpbekers na afloop van feestjes terug te dringen. Binnenkort start het evenementenseizoen weer en weten talloze mensen onder andere de fijne concerten, gezellige foodevenementen en sportieve evenementen weer te vinden. Dit alles heeft echter wel een keerzijde: na het evenement blijft er vaak veel plasticafval achter op pleinen of velden met nare gevolgen voor dieren, natuur en milieu .

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer