Volledig scherm
Werkmakelaar-Oost aan de Hamburgweg in Deventer. © Judah Bolink

Deventer stopt met samenwerking Werkmakelaar-Oost na massa-ontslag

Het Deventer bedrijf Werkmakelaar-Oost ontslaat tenminste 23 mensen vanwege financiële problemen. Dat laatste zou liggen aan een deel van de medewerkers. Die werken 'niet hard genoeg'.

De gemeente Deventer stopt abrupt met de samenwerking met Werkmakelaar-Oost, een commercieel productiebedrijf dat tegen subsidie mensen met een bijstandsuitkering in dienst neemt. Het bedrijf staat er financieel zo slecht voor dat de uitbetaling van werknemers in gevaar is. 

Ontslagen

Het bedrijf maakte donderdag bekend dat tenminste 23 medewerkers, bijna allemaal mensen die het afgelopen jaar vanuit een langdurige uitkeringssituatie bij het bedrijf in dienst zijn gekomen, per direct ontslag krijgen aangezegd. Wat de gevolgen zijn voor de rest van personeel, is niet bekend. Er werken in totaal zo'n tachtig mensen.

Quote

Het bedrijf trok naar Deventer op voorspraak van wethouder Jan Jaap Kolkman

Werkmakelaar-Oost vestigde zich anderhalf jaar geleden in een pand met productiehallen aan de Hamburgweg, op bedrijventerrein Kloosterlanden, in het zuiden van de stad. Het bedrijf trok naar Deventer op voorspraak van wethouder Jan Jaap Kolkman. Die bood het bedrijf een regeling aan, waarbij het bedrijf wordt beloond voor elke uitkeringsgerechtigde die in dienst wordt genomen. Het gaat om een beschikking met een maximumbedrag van 1,3 miljoen euro.

Subsidievoorschot

Het massa-ontslag is donderdag aan het personeel meegedeeld nadat Werkmakelaar-Oost een verzoek om een subsidievoorschot eerder over te maken afgewezen zag worden door de gemeente. Volgens gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman wilde de gemeente niet nogmaals aan zo'n verzoek meewerken. "Dit was niet de eerste keer dat wij zo'n verzoek ontvingen. Het bedrijf kan niet aantonen dat het binnenkort financieel beter gaat."

Quote

De mentali­teit hier in Deventer valt tegen. Mensen lijken hier liever lui

Murat Elmas

Murat Elmas, een van de eigenaren van Werkmakelaar-Oost, wijst met de beschuldigende vinger naar Deventer Werktalent, de organisatie die kandidaat-werknemers aan het bedrijf moet koppelen. "De afspraak is dat wij géén mensen met beperking doorverwezen zouden krijgen, maar de realiteit is dat wij veel mensen hebben binnengekregen die erg veel begeleiding nodig hebben of niet willen werken. Wat dat laatste betreft valt de mentaliteit hier in Deventer erg tegen. Mensen lijken hier liever lui. Daardoor loopt de productie achter."

Proefplaatsing

De gemeente wil nu geen kandidaat-werknemers meer aan Werkmakelaar-Oost koppelen voor een proefplaatsing, zegt woordvoerder Stuurman. "Wij sturen geen mensen naar een bedrijf waar tegelijkertijd via de achterdeur er werknemers worden uitgezet. Voor alle medewerkers die door ontslagen in de financiële problemen dreigen te komen, willen wij ondersteuning bieden."

Werkmakelaar-Oost haalde eerder deze week het nieuws vanwege een bezoek van de FIOD. Dat bezoek had niet met het bedrijf zelf te maken, maar met een oud-medewerker.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen