Deventer is een van de lokale en regionale overheden die producten van de Chinese technologiereus Huawei gebruikt. Deventer gaat de netwerkontvangers vervangen. De kosten daarvoor zijn volgens de gemeente minimaal.
Volledig scherm
Deventer is een van de lokale en regionale overheden die producten van de Chinese technologiereus Huawei gebruikt. Deventer gaat de netwerkontvangers vervangen. De kosten daarvoor zijn volgens de gemeente minimaal. © AFP

Deventer vervangt apparatuur van Huawei uit angst voor spionage

De gemeente Deventer gaat internetapparatuur van Huawei binnen zes weken vervangen. Eerder waarschuwde de AIVD voor de samenwerking tussen lokale overheden en de Chinese techreus: de apparatuur zou spionagegevoelig zijn. 

In dit geval gaat het om twaalf ‘dongles’: stukjes hardware om verbinding te maken met mobiel internet. Deventer is bezig met de vervanging van die twaalf dongles, die klus moet binnen zes weken geklaard zijn. 

De kosten daarvoor liggen volgens de gemeente erg laag: mogelijk kan het zelfs gratis. In het uiterste geval schat Deventer de kosten op in totaal 850 euro. Volgens gemeentelijk woordvoerder Maarten-Jan Stuurman heeft Deventer behalve de te vervangen netwerkontvangers geen apparatuur van de fabrikant in huis. 

AIVD

Uit onderzoek van De Stentor bleek eerder dat Deventer net zoals gemeentes als Zwolle en Apeldoorn klant is bij de Chinese techreus, net als de provincies Gelderland en Overijssel. De AIVD vindt die samenwerking onwenselijk. De inlichtingendienst onderzoekt of Huawei spioneert voor de Chinese overheid. Volgens IT-expert Brenno de Winter is met de Huawei apparatuur spionage technisch mogelijk.

Vraagtekens

Mede na die berichtgeving schoot de Deventer politiek in actie: zowel D66 als de VVD stelden vragen over de veiligheid van de IT-inrichting van de gemeente Deventer. Raadslid Tjoek Korenromp (D66) noemt het niet meer dan terecht dat de Huawei-apparatuur nu vervangen wordt. ,,Als er zelfs maar de schijn van onveiligheid is, dan is dit heel verstandig. In dit geval zijn de kosten bovendien verwaarloosbaar en lijkt het  makkelijk uit te voeren.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer