Volledig scherm
Rugbyspelers van Pickwick Players (in groen-zwart) in actie tegen Pink Panthers. De rechter vindt dat Pickwick twee velden moeten krijgen van buurman IJsselstreek. De voetbalclub is daar niet blij mee. © De Stentor Ronny te Wechel

Deventer voetballers moeten velden inleveren voor de buren: rugbyclub

IJsselstreek moet een van haar twee voetbalvelden inleveren, zodat de buren van rugbyclub The Pickwick Players daar terecht kunnen. De rechter stelt de gemeente Deventer, die het veld van IJsselstreek opeiste, in het gelijk. De voetbalclub overweegt hoger beroep.

De kwestie speelt al jaren. De voetbalclub vocht het besluit van de gemeente uiteindelijk bij de rechter aan. Die oordeelt nu dat de gemeente de huur mocht opzeggen. Als IJsselstreek het veld blijft gebruiken, kan de gemeente de club een dwangsom (boete) opleggen van honderd euro per dag. 

De gemeente wil al langer dat IJsselstreek een veld inlevert om de buren op het sportpark, rugbyclub Pickwick Players, een extra veld te geven. IJsselstreek krimpt volgens de gemeente, terwijl de rugbyclub juist groeit. Gemeente en club steggelen al sinds 2014. Deventer wilde eerst dat beide clubs een veld deelden op het complex op Keizerslanden. Dat wilde IJsselstreek niet. 

Eerder aanbod

Het conflict liep zo hoog op dat de gemeente besloot alle velden van IJsselstreek op te eisen.  Zo ver komt het voorlopig niet. De rechter stelt dat de gemeente een eerder aanbod moet handhaven, zodat de club het andere voetbalveld en het trainingsveld kan blijven bespelen.

Volgens IJsselstreek beschikte de club over een mondeling huurcontract van dertig jaar en kon de gemeente helemaal geen velden opeisen. De rechtbank stelt dat er weliswaar een huurcontract lag voor onbepaalde tijd, maar beëindiging met een redelijke termijn mogelijk is. Volgens de rechter is een periode van een jaar een aanvaardbare termijn om de huur op te zeggen, waarbij het einde van het seizoen een logische datum is .

Met een huuropzegging in juni 2017 noemt de rechtbank 1 juli 2018 een redelijk moment van beëindiging. Volgens woordvoerder Maarten-Jan Stuurman heeft de gemeente Pickwick Players laten weten dat ze het veld direct mogen gebruiken. 

In hoger beroep

IJsselstreek kan nog drie maanden in hoger beroep tegen de uitspraak. Frans Kobossen, huisadvocaat van de club, wil eerst in overleg gaan met het bestuur van IJsselstreek. ,,Dat wil ik eerst nog met de jongens bespreken. Ik kan er heel veel over zeggen, maar dat doe ik nu nog niet. Deze uitspraak betekent nog niet direct einde verhaal.”

Het botert al langer niet tussen de voetbalclub en de gemeente. Onder meer over de ‘Hollandse Avonden’, die IJsselstreek in de kantine hield. De gemeente verbiedt dat soort commerciële feesten in voetbalkantines en legde IJsselstreek een boete van 10.000 euro op. Dat leidde ook al tot een rechtszaak, die de club wél won. De Raad van State oordeelde dat die boete niet terecht was. 

Volledig scherm
Het gebouw van de IJsselstreek © Google Streetview
  1. Avond vol bijzondere momenten levert GA Eagles keurig rapport op
    PREMIUM
    OP RAPPORT

    Avond vol bijzondere momenten levert GA Eagles keurig rapport op

    Het gaat soms hortend en stotend, glibberend en glijdend. Maar ondanks alle fysieke en sportieve hobbels van de eerste competitiemaanden heeft Go Ahead Eagles zich vrijdagavond met een 1-1 gelijkspel tegen een sterk Jong Ajax van een prima kant laten zien. Een goede eerste helft, een minder laatste halfuur. Een eerste profgoal, gemiste kansen en de revanche van een getergde doelman. Trainer Jack de Gier heeft voldoende in handen om de komende maanden de top vijf van de Keuken Kampioen Divisie aan te vallen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer