Volledig scherm
© Thinkstock

Deventer weer stapje dichter bij referendum

Deventer stelt een referendumcommissie samen, die de lokale onderwerpen voor zo'n raadpleging tegen het licht houdt. In die commissie zit onder meer de Zwolse politicus Arie Slob.

Met het instellen van een referendumcommissie komt de uitvoering van een volksraadpleging weer een stapje dichterbij. In juni 2016 stemde een meerderheid van de gemeenteraad al in met de invoering van een correctief referendum. De commissie moet vooraf bekijken of een onderwerp geschikt is om een referendum over te houden. Zaken als een gemeentelijke belasting en de benoeming van personen zijn uitgesloten als onderwerp. Over de meeste andere onderwerpen waarover de gemeenteraad een besluit heeft genomen, kan achteraf wel via dat referendum de bevolking zich uitspreken. Er zijn dan 2.000 handtekeningen nodig van inwoners. De commissie gaat vervolgens kijken of het onderwerp geschikt is. Daarna zijn nog 5.000 handtekeningen nodig om het referendum af te dwingen.

U-bocht

Een correctief referendum is volgens de wet niet eens mogelijk. De nieuwe regering van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft zich ook tegen het referendum uitgesproken. Deventer maakt gebruik van een U-bocht: de gemeenteraad moet steeds voor de stembusgang uitspreken dat zij zich achter de uitslag schaart.

Bij de gemeente hebben zich nog geen inwoners gemeld met een verzoek tot een referendum.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer