Volledig scherm
© Thinkstock

Deventer weer stapje dichter bij referendum

Deventer stelt een referendumcommissie samen, die de lokale onderwerpen voor zo'n raadpleging tegen het licht houdt. In die commissie zit onder meer de Zwolse politicus Arie Slob.

Met het instellen van een referendumcommissie komt de uitvoering van een volksraadpleging weer een stapje dichterbij. In juni 2016 stemde een meerderheid van de gemeenteraad al in met de invoering van een correctief referendum. De commissie moet vooraf bekijken of een onderwerp geschikt is om een referendum over te houden. Zaken als een gemeentelijke belasting en de benoeming van personen zijn uitgesloten als onderwerp. Over de meeste andere onderwerpen waarover de gemeenteraad een besluit heeft genomen, kan achteraf wel via dat referendum de bevolking zich uitspreken. Er zijn dan 2.000 handtekeningen nodig van inwoners. De commissie gaat vervolgens kijken of het onderwerp geschikt is. Daarna zijn nog 5.000 handtekeningen nodig om het referendum af te dwingen.

U-bocht

Een correctief referendum is volgens de wet niet eens mogelijk. De nieuwe regering van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft zich ook tegen het referendum uitgesproken. Deventer maakt gebruik van een U-bocht: de gemeenteraad moet steeds voor de stembusgang uitspreken dat zij zich achter de uitslag schaart.

Bij de gemeente hebben zich nog geen inwoners gemeld met een verzoek tot een referendum.

  1. Laag water: Deventer Overslag Kombinatie kan het nog één maand volhouden
    PREMIUM

    Laag water: Deventer Overslag Kombinatie kan het nog één maand volhouden

    Het onderzoek dat de gemeente Deventer momenteel laat uitvoeren naar de versterking van de sluisdeuren is mooi, maar biedt Deventer Overslag Kombinatie (DOK) op korte termijn weinig soelaas. Sinds de Prins Bernhardsluis op maandag 6 augustus dicht ging, heeft het bedrijf nagenoeg geen leveringen via het water kunnen ontvangen. Al tien weken ligt DOK plat. Inmiddels gaat het omzetverlies richting de half miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

Horen dieren en het Vogeleiland in Deventer bij elkaar?

  • Ja, de gemeente moet met twee ton voor een opknapbeurt voor Vogeleiland over de brug komen (77%)
  • Nee, het Vogeleiland zonder dieren kan prima. De gemeente kan twee ton prima anders besteden (23%)
706 stemmen