Volledig scherm
© ANP

Deventer wil knalvrije zones, zonder geld voor controle

DEVENTER - Deventer gaat komend jaar onderzoeken òf en waar in de gemeente er vuurwerkvrije zones moeten komen. Een voorstel van GroenLinks-raadslid Tjeerd van der Meulen wordt door een ruime meerderheid in de politiek gesteund. Komend jaar moet de gemeente inventariseren in welke delen van de gemeente er behoefte is aan een vuurwerkvrije zone.

Volgens GroenLinks komen er veel klachten over vuurwerkoverlast uit de wijken De Vijfhoek, Voorstad, Keizerslanden en Colmschate. De partij heeft al jaren een meldpunt waar overlast wordt gemeld. De afgelopen jaarwisseling kwamen er 966 klachten binnen.

Capaciteit
Burgemeester Andries Heidema - hij heeft veiligheid in zijn portefeuille - waarschuwt meteen voor niet al te hoge verwachtingen in buurten die een knalvrije zone willen; er wordt niet gecontroleerd of het verbod wordt nageleefd. ,,De politie heeft geen capaciteit om ook dit er nog bij te doen’’, zei Heidema ,,En ook onze eigen toezichthouders kunnen er niet nog meer taken bij hebben, tenzij wij als gemeente besluiten extra geld beschikbaar te stellen.’’ Ondanks de waarschuwing wil een meerderheid toch dat de zones in kaart worden gebracht.

Controle
Zoals deze krant eerder berichtte zijn de vuurwerkvrije zones elders in populariteit een beetje op haar retour. In de regio hebben Raalte en Rijssen-Holten een vuurwerkvrije zone. In enkele gemeenten zijn de zones al weer opgeheven, juist omdat er niet gecontroleerd kan worden. GroenLinks stelt ook voor om als compensatie de haalbaarheid van grote vuurwerkshows in Deventer te onderzoeken. Eén zo’n show zou al snel tienduizenden euro’s kosten.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer