Volledig scherm
© UWV

Deventer wil met bijstand experimenteren

DEVENTER - De gemeente Deventer wil experimenteren met bijstandsuitkeringen om te onderzoeken wat het beste werkt om mensen uit de uitkering en aan het werk te helpen. Om dat te kunnen doen, wil de gemeente afwijken van de standaardregels die voor uitkeringsgerechtigden gelden op het gebied van het zoeken naar werk. Het college van B & W wil van de raad weten hoe de experimenten ingevuld moeten worden. Vanaf 1 januari 2017 mogen maximaal 25 gemeenten experimenteren met de participatiewet binnen een aantal voorwaarden van het ministerie van Sociale Zaken.

Het college van burgemeester en wethouders wil één van die gemeenten zijn.

Met de experimenten wil de gemeente onderzoeken wat het effect is van een (tijdelijke) ontheffing of juist intensivering van de arbeidsplicht. En bijvoorbeeld van het tijdelijk niet in mindering brengen van inkomsten uit deeltijdwerk.

Daarnaast geeft het experiment meer mogelijkheden voor mensen die (tijdelijk) niet naar werk hoeven zoeken. Zij kunnen dan activiteiten ontwikkelen die op de langere termijn bijdragen aan hun kansen op werk.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer