Het kantoor van trifolium zorg aan de Keizerstraat in Deventer.
Volledig scherm
Het kantoor van trifolium zorg aan de Keizerstraat in Deventer. © Google Streetview

Deventer zegt contract met Trifolium Zorg op, dat is nu failliet

De gemeente Deventer heeft het contract met Trifolium Zorg ontbonden. Op dezelfde dag sprak de rechtbank het faillissement van Trifolium Zorg uit. De kleine zorgaanbieder bood in Deventer aan 14 jongvolwassenen ambulante ondersteuning. Mits zij dat zelf ook willen, worden die cliënten overgenomen door Halte Z. 

Over de zorg van Trifolium waren klachten binnengekomen van cliënten en ouders van cliënten. Daarop is eind vorig jaar de GGD ingeschakeld, om de zorg te beoordelen. De inspectie van de GGD oordeelde dat 'de voorwaarden voor veilige en goede zorg' onvoldoende waren. Daarna haalde ook een uitgebreid verbeterplan niets uit, schrijft Kolkman. 

Administratie

Met die lezing is Raymond Hemmelder, manager zorg en personeel van Trifolium, het niet eens. ,,Dat wij geen veilige of goede zorg zouden leveren, daar kan ik me niet vinden." Wel erkent hij dat er zaken niet goed gingen, ,,en dan met name in het administratieve gedeelte, de technische verantwoording." Toch hadden dus ook cliënten geklaagd over de zorg zelf. Hemmelder: ,,Er was inderdaad een cliënt die zich niet veilig voelde in de eigen woning, vanwege het huisdier van een andere cliënt. Maar daar hebben we actie op ondernomen." Toch kon dat niet voorkomen dat cliënten Trifolium de rug toekeerden.

Betalingen blijven achter

Die 14 overgebleven cliënten zijn gisteren door hun begeleider van Trifolium, een van Halte Z en een lid van het sociale wijkteam bezocht, om zo te zorgen voor een 'warme overdracht'.

Behalve in Deventer was Trifolium ook in Arnhem actief, maar ook daar liep de zorgaanbieder tegen problemen aan. ,,Je kunt het nog wel een tijdje uitzingen, maar als de betalingen achterblijven houdt het op een gegeven moment op", zegt Hemmelder. Bij Trifolium Zorg werkten acht mensen, die staan nu op straat. Trifolium Zorg wordt ontmanteld.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer