Volledig scherm
Een experiment van de gemeente Deventer met een versoepelde bijstand heeft nog weinig deelnemers. Daarom is een nieuwe wervingsactie begonnen. © ANP

Deventer zoekt meer proefpersonen voor experiment met bijstand

De gemeente Deventer gaat deze maand op zoek naar meer mensen mensen die willen meedoen aan een experiment met een soepelere bijstand. De twee jaar durende proef begon in oktober, maar met relatief weinig deelnemers. Van de beoogde 800 mensen die nodig zijn voor een succesvol onderzoek, schreven zich tot op heden zo'n 200 in.

De gemeente heeft eind vorige week 800 mensen met een bijstandsuitkering aangeschreven en uitgenodigd voor een gesprek over het experiment. Volgens gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman gaat geen enkele deelnemer van de proef erop achteruit. "We hopen op zoveel mogelijk deelnemers om zo goed mogelijk onderzoek te kunnen doen. We hebben de uitnodigingsbrieven daarom iets wervender gemaakt."

Actiever

Volledig scherm
De ontwikkeling van de Deventer bijstandspopulatie. © Anne Luchies

Deventer is één van van de vijf gemeenten die vorig jaar toestemming hebben gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om te mogen experimenteren met de bijstand. Het idee is dat mensen in de bijstand actiever worden als ze niet constant worden gecontroleerd. Zo worden ze misschien gelukkiger en kunnen ze meer betekenen voor de maatschappij. Of het ook werkt, is de vraag. Nooit eerder is er een onderzoek geweest - vandaar het experiment. De uitkomsten leiden mogelijk tot aanpassing van de Participatiewet, waaronder de bijstand valt.

Deelnemers aan de proef zijn verdeeld over vier groepen. Waar één groep intensievere begeleiding krijgt in de zoektocht naar een baan, worden andere groepen minder op de huid gezeten. Zo vervallen voor twee groepen tijdelijk de sollicitatieverplichtingen. Er is ook een groep voor wie alles bijna bij het oude blijft. Voor deelnemers in drie van de vier groepen geldt dat zij gedurende de proef maximaal 199 euro per maand mogen bijverdienen bovenop hun uitkering.

Onderzoek

Saxion Hogeschool verzorgt het onderzoek, dat de gemeente 175.000 euro kost. Volgens woordvoerder Stuurman volgt in april een eerste analyse van het onderzoek. Dan wordt onder meer duidelijk hoe de onderzoeksgroepen eruit zien. "De eerste resultaten van het experiment volgen in oktober van dit jaar. Dan kunnen de ervaringen worden vergeleken met de nulmeting", zegt Stuurman.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

  • Ja, het is een echte topboom! (41%)
  • Hij kan er zeker mee door. (29%)
  • Deventer verdient een mooier exemplaar. (18%)
  • Deze boom is het aanzien niet waard. (12%)
416 stemmen