Volledig scherm
PREMIUM
De Portugese tolk Liesbeth Slot uit Deventer voor het voormalig kantongerecht in Deventer. © Rob Voss

Deventerse Liesbeth Hupkens zwijgt tijdens ‘tolkprotest’ in alle talen

Als tolk zou Liesbeth Hupkens uit Deventer deze week de verdediging van drie Portugees sprekende verdachten vertalen. Maar ze heeft uit protest tegen bezuinigingen door de overheid afgezegd. ,,Door deze verandering worden mensen straks ten onrechte veroordeeld, vanwege Babylonische spraakverwarringen.” 

Als kind was Hupkens al aan het tolken op speelveldjes in het zuiden van Brazilië. ,,In een wijk met Chinezen, Italianen, Engelsen. Ik vond het leuk dat verschillende nationaliteiten elkaar via mij begrepen”, zegt Slot. 

Toen ze een paar jaar later met haar ouders naar Nederland verhuisde, uit onvrede over het Braziliaanse regime, wist ze het zeker: ze wilde tolk worden. ,,Met klasgenoten gingen we naar Rome, ook daar heb ik getolkt. Ik ben nieuwsgierig naar talen. Je opent allerlei deuren als je met mensen praat, het is de magie van het tolk zijn.”

Quote

Straks worden we per minuut of kwartier betaald, dat levert niks op

Liesbeth Hupkens , Portugese tolk
 1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
  PREMIUM
  VIDEO

  Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

  Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.
 2. Pingpongen in Deventer skatebaanpark doorslaand succes en krijgt vervolg
  PREMIUM
  VIDEO

  Pingpongen in Deventer skatebaan­park doorslaand succes en krijgt vervolg

  Een ludiek initiatief zorgde zaterdagavond voor spektakel en een bijzonder tafeltennissfeertje. Voor de gelegenheid was het indoorskatepark van Burnside in Deventer het decor van een ‘pingpong championship’. Tafeltennistafels stonden zelfs in de half-pipes. Een dj zorgde voor dampende muziek, lichteffecten, een rookblazer en publiek, dat met een biertje in de hand enthousiast om de tafels hing, zorgden voor een niet-alledaagse tafeltennis-entourage.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer