Volledig scherm
PREMIUM
Duitser Johan Abeln gooit zijn hengel liever uit in de IJssel dan bij hem thuis in Lingen. © Ronny te Wechel

Dit doen al die Duitse auto's langs de IJssel tussen Deventer en Zwolle

Omdat ze in eigen land dure vergunningen moeten aanschaffen, wijken steeds meer Duitsers uit naar de IJssel rondom Deventer om te vissen. En niet zelden keren ze met sporttassen vol vis huiswaarts, om die daar in de pan te gooien.

Bij de pontjes van Wijhe en Olst, op de Bandijk aan de overkant van de IJssel bij Deventer en bij de Bolwerksmolen: overal zie je in het weekeinde in de berm langs de rivier auto's met Duitse kenteken staan. De oosterburen maken steeds vaker op een vrije dag de sprong de grens over om hier goedkoop te komen vissen. Soms rijden ze een paar honderd kilometer om de dure visvergunning in hun eigen land te ontwijken.

  1. Het boekje van Jeannette dat antwoord biedt op vragen na de dood
    PREMIUM

    Het boekje van Jeannette dat antwoord biedt op vragen na de dood

    Meerdere keren vroeg ze zichzelf als alleenstaande af: wat als iets met mij gebeurt, weet iemand dan wat moet gebeuren en wat mijn wensen zijn? Ook in haar werk als gemeenteambtenaar liep ze tegen dezelfde vragen aan, maar dan van nabestaanden van overledenen. Die hadden geen idee wat ze moesten regelen. Wat als dat nou allemaal in een boekje zou staan? Een boekje dat je zelf kan invullen. Jeannette Wullink (54) uit Deventer heeft dat boekje nu gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer