Volledig scherm
Kinderen in het Deventer Speelgoedmuseum. © Ronald Hissink

Docenten en onderwijs luiden noodklok over cultuurplannen

Bijna veertig personen, de meesten werkzaam in het Deventer onderwijs of met een verleden daar, luiden de noodklok over de cultuurplannen van het college van B en W. Ze vrezen dat kinderen uit het Deventer basisonderwijs de dupe worden en onvoldoende meer in aanraking komen met kunst en cultuur.

Dat blijkt uit een open brief, die aan de Deventer gemeenteraad is verstuurd. De brief is ondertekend door een aantal directeuren en leerkrachten van Deventer basisscholen en docenten van hogeschool Saxion. Maar ook bijvoorbeeld betrokkenen bij de stichting rond het Geert Groote gedachtegoed, advies- en ingenieursbureau Tauw en de Historische Vereniging Deventer.

Initiatiefnemer van de brief is René Berends, redactielid van het Deventer Jaarboek, auteur van een aantal historische kinderboeken over Deventer en werkzaam op hogeschool Saxion.

Speelgoedmuseum

In de brief worden specifiek de dreigende sluiting van het Speelgoedmuseum en het ‘minimaliseren’ van de samenwerking tussen culturele instellingen en Deventer basisscholen als zorgen benoemd.

Als de gelden voor kunst- en cultuureducatie anders worden verdeeld, bereikt het Kunstcircuit niet meer alle Deventer basisscholen. Het Kunstcircuit, gevestigd aan de Keizerstraat, koppelt nu scholen aan de instellingen, zodat bijvoorbeeld programma's als Muziek in de Klas of theateraanbod mogelijk zijn. Berends: ,,Het is niet alleen een taak van scholen en ouders om kinderen kennis te laten maken met het erfgoed van de stad. Ook het stadsbestuur heeft een verantwoordelijkheid.’’

Berends noemt het Speelgoedmuseum bij uitstek de plek om kinderen laagdrempelig kennis te laten maken met een museum en kunst. Waarbij Berends wel pleit voor een eigentijdse opzet, eventueel op een nieuwe locatie. Berends: ,,Dat zo’n flinke groep personen de brief heeft ondertekend zegt wel iets over de zorgen die breed leven.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer