Volledig scherm
Foto archief, ter illustratie. Foto van vorig jaar, toen botulisme werd vastgesteld in de Venenkolk. Het waterschap vermoedt nu botulisme in de vijvers langs de Margijnenenk, Willem de Zwijgerlaan en Wilhelminalaan in Deventer. © FOTO HISSINK

Dode watervogels in Deventer vijvers; waterschap vermoedt botulisme

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) heeft acht dode watervogels geruimd in de vijvers langs de Margijnenenk, Willem de Zwijgerlaan en Wilhelminalaan in Deventer. Botulisme is vermoedelijke doodsoorzaak.

Vanuit de Zandwetering is water aangevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Het waterschap controleert regelmatig of er nog dode vogels worden aangetroffen in de vijvers. Of er daadwerkelijk sprake is van botulisme, wordt onderzocht via laboratoriumonderzoek.

Ondertussen waarschuwt WDOD alvast. Bij botulisme is het van belang zieke en dode vogels zo snel mogelijk vanwege het besmettingsgevaar. 

Eerder dit jaar werd in de vijvers van het Venenpark en de Holterkolk door het waterschap opnieuw botulisme geconstateerd. De gemeente heeft daar waarschuwingsborden geplaatst. Vorig jaar leidde botulisme daar nog tot massa-sterfte onder watervogels: meer dan honderd eenden legden het loodje.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer