Dodelijk ongeluk Deventer: 'Dit gun je helemaal niemand'

VideoDe verslagenheid is groot na een dodelijk ongeluk gisteravond op de Deventerweg in Deventer. Daar kwam een brandweerauto in botsing met een personenauto. Een van de inzittenden van de personenauto kwam daarbij om.

Her en der in de berm zitten plukjes brandweermannen. Gebogen, met het hoofd tussen de schouders. Op hun gezichten vooral gelatenheid. Ze zwijgen. In de berm is het een complete ravage. Stukken auto, brokstukken van een meegenomen bushok, een geknakte lantaarnpaal. Dertig meter verderop schuin in de berm staat brandweerwagen nummer 04-2885 van de brandweer IJsselland. 

Scherm

Daar dwars voor een personenauto, grotendeels afgezet door een scherm. Een van de inzittenden is overleden. De weg is afgezet met brandweerwagens, ambulances, sleepwagens en politieauto's. De 04-2885, officieel een hulpverleningsvoertuig, is rond half acht 's avonds onderweg naar een melding van een ongeval op de Deventerweg, vlakbij Epse bij de stoplichten van de A1 richting Enschede. De wagen voert daarbij, zowel volgens politie als brandweer, zwaailicht en sirene. Ter hoogte van de oprit richting Apeldoorn botst de brandweerwagen op een personenauto.

Geschokt

Even na het ongeval wil geen brandweerman wat zeggen. Hun collega's hebben zojuist een dodelijke aanrijding gehad, op weg naar een melding. Op weg om hulp te verlenen. Misschien wel het ergste wat een brandweerman kan overkomen. Dit gun je echt niemand, wil een enkeling nog net kwijt, terwijl hij naar persvoorlichter Jan Wittenberg wijst. De ervaren woordvoerder heeft ook even tijd nodig. Hij legt uit dat hij ook nog niets kan vertellen. Dat de politie eerst onderzoek moet doen. De betrokken brandweermannen zijn daarom overgebracht naar het bureau. Hij heeft nog geen contact met ze gehad. ,,Dit gun je echt niemand'', zegt hij ook. ,,Brandweermensen zijn ook gewoon mensen.'' 

Ondertussen staan op de carpoolplaats zo'n 30 tot 40 belangstellenden te kijken. Onder hen twee jonge jongens die zeggen dat ze ooggetuige waren van het ongeluk. Ze reden er achter, zeggen ze, en zagen de brandweerwagen keihard op de auto knallen toen die volgens hen de oprit naar de snelweg op wilde rijden. Ze staan te trillen op hun benen. ,,Het was een enorme knal'', zeggen ze. Wittenberg kan hun verhaal niet bevestigen.

Volledig scherm
Brandweerlieden staan er verslagen bij na het dodelijke ongeluk op de Deventerweg in Deventer. Een personenauto en brandweerauto botsten op elkaar. © FOTO HISSINK

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer