Doden door ongeluk op A1 bij Deventer zijn vier jonge mannen

video & updateDe vier personen die vanochtend om het leven zijn gekomen door een ernstig ongeluk op de A1 bij Deventer zijn allemaal mannen van begin twintig. Dat maakte de politie zojuist bekend. 

Het eenzijdige ongeval gebeurde even voor 06.00 uur op de weg richting Apeldoorn. De auto raakte van de weg en botste in de berm op de metalen constructie waar matrixborden aan hangen. Het voertuig vloog vervolgens in brand. Geen van de inzittenden overleefden het ongeluk.

De precieze identiteit meldt de politie vandaag niet ‘in verband met het onderzoek dat nog loopt en uit medeleven met de nabestaanden’.  Een woordvoerder spreekt van ‘een afschuwelijk en traumatisch ongeval’. 

Onder de slachtoffers zouden één of meerdere leden van voetbalclub Columbia uit Apeldoorn zijn. De club heeft in elk geval al haar wedstrijden voor vandaag afgelast. De club komt later vandaag met meer informatie.

Onderzoek
De weg richting Apeldoorn werd direct afgesloten voor politieonderzoek. Er werden schermen geplaatst om het autowrak aan het zicht te onttrekken. 

Verkeer richting Apeldoorn werd omgeleid via Almelo/Zwolle en verkeer richting Arnhem kon het beste via Enschede rijden. Even voor 8.30 uur werden twee van de drie rijstroken weer vrijgegeven. De afrit Deventer-Centrum en de rechter rijbaan werden om 11.25 uur weer opengesteld. 

Later op de dag zullen hulpdiensten de bodem nog saneren. De afrit gaat dan weer even dicht.

Volledig scherm
Een auto reed tegen een constructie met matrixborden langs de snelweg bij Deventer. © ANP

Staphorst

Opvallend is dat het eerder deze ochtend op vergelijkbare wijze mis ging op de A28 bij Staphorst. Ook daar schoot een auto van de weg en kwam tegen de paal van een portaal tot stilstand. Bij dit ongeluk kwam een 19-jarige vrouw uit Deventer om het leven. Waarnemend burgemeester König van Deventer laat weten geschokt te zijn over beide ongelukken. ,,Vijf jonge levens op één dag, niet te bevatten. Ik leef mee met de nabestaanden.” 

Volledig scherm
Ook langs de A28 bij Staphorst botste een auto tegen een portaal. © Harm Meter / Persbureau Meter

Cijfers

Vorige week presenteerden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat de verkeersdodencijfers van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het aantal doden op Nederlandse wegen hard stijgt. Vorig jaar kwamen 678 personen om in het verkeer. Een stijging van 11 procent ten opzichte van 2017: 65 doden meer. Dat percentage is de sterkste toename sinds 1989. In het Stentorgebied blijkt de A1 tot nog toe het dodelijkst. Daar vielen eerder bij ongelukken bij Rijssen (9 januari) en Lochem (7 april) twee doden. 

  1. Ilse uit Deventer: ‘Ik was drukker met onkruid tussen tegels dan met een paar vierkante meter groen’
    PREMIUM

    Ilse uit Deventer: ‘Ik was drukker met onkruid tussen tegels dan met een paar vierkante meter groen’

    Tegel eruit, plant erin.Of: elke tegel telt. Het zijn steeds vaker gehoorde kreten in de strijd tegen verstenende steden. Landelijk is Stichting Steenbreek voortrekker in deze ontwikkeling. In Deventer probeert Groei & Bloei bewoners van nieuwbouwwijk Steenbrugge enthousiast te maken voor een groene voor- en achtertuin en heeft GroenLinks dit weekeinde voor de vijfde keer ‘de meest vertegelde tuin’ van Iris Slootheer in Borgele een stukje groener gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen