Doden door ongeluk op A1 bij Deventer zijn vier jonge mannen

video & updateDe vier personen die vanochtend om het leven zijn gekomen door een ernstig ongeluk op de A1 bij Deventer zijn allemaal mannen van begin twintig. Dat maakte de politie zojuist bekend. 

Het eenzijdige ongeval gebeurde even voor 06.00 uur op de weg richting Apeldoorn. De auto raakte van de weg en botste in de berm op de metalen constructie waar matrixborden aan hangen. Het voertuig vloog vervolgens in brand. Geen van de inzittenden overleefden het ongeluk.

De precieze identiteit meldt de politie vandaag niet ‘in verband met het onderzoek dat nog loopt en uit medeleven met de nabestaanden’.  Een woordvoerder spreekt van ‘een afschuwelijk en traumatisch ongeval’. 

Onder de slachtoffers zouden één of meerdere leden van voetbalclub Columbia uit Apeldoorn zijn. De club heeft in elk geval al haar wedstrijden voor vandaag afgelast. De club komt later vandaag met meer informatie.

Onderzoek
De weg richting Apeldoorn werd direct afgesloten voor politieonderzoek. Er werden schermen geplaatst om het autowrak aan het zicht te onttrekken. 

Verkeer richting Apeldoorn werd omgeleid via Almelo/Zwolle en verkeer richting Arnhem kon het beste via Enschede rijden. Even voor 8.30 uur werden twee van de drie rijstroken weer vrijgegeven. De afrit Deventer-Centrum en de rechter rijbaan werden om 11.25 uur weer opengesteld. 

Later op de dag zullen hulpdiensten de bodem nog saneren. De afrit gaat dan weer even dicht.

Volledig scherm
Een auto reed tegen een constructie met matrixborden langs de snelweg bij Deventer. © ANP

Staphorst

Opvallend is dat het eerder deze ochtend op vergelijkbare wijze mis ging op de A28 bij Staphorst. Ook daar schoot een auto van de weg en kwam tegen de paal van een portaal tot stilstand. Bij dit ongeluk kwam een 19-jarige vrouw uit Deventer om het leven. Waarnemend burgemeester König van Deventer laat weten geschokt te zijn over beide ongelukken. ,,Vijf jonge levens op één dag, niet te bevatten. Ik leef mee met de nabestaanden.” 

Volledig scherm
Ook langs de A28 bij Staphorst botste een auto tegen een portaal. © Harm Meter / Persbureau Meter

Cijfers

Vorige week presenteerden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat de verkeersdodencijfers van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het aantal doden op Nederlandse wegen hard stijgt. Vorig jaar kwamen 678 personen om in het verkeer. Een stijging van 11 procent ten opzichte van 2017: 65 doden meer. Dat percentage is de sterkste toename sinds 1989. In het Stentorgebied blijkt de A1 tot nog toe het dodelijkst. Daar vielen eerder bij ongelukken bij Rijssen (9 januari) en Lochem (7 april) twee doden. 

  1. Avond vol bijzondere momenten levert GA Eagles keurig rapport op
    PREMIUM
    OP RAPPORT

    Avond vol bijzondere momenten levert GA Eagles keurig rapport op

    Het gaat soms hortend en stotend, glibberend en glijdend. Maar ondanks alle fysieke en sportieve hobbels van de eerste competitiemaanden heeft Go Ahead Eagles zich vrijdagavond met een 1-1 gelijkspel tegen een sterk Jong Ajax van een prima kant laten zien. Een goede eerste helft, een minder laatste halfuur. Een eerste profgoal, gemiste kansen en de revanche van een getergde doelman. Trainer Jack de Gier heeft voldoende in handen om de komende maanden de top vijf van de Keuken Kampioen Divisie aan te vallen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer