Volledig scherm
PREMIUM
Drukkerij Roto Smeets in Deventer; het bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Bijna 400 man dreigen op straat komen te staan. © FOTO HISSINK

Donald Duck en Voetbal International? ‘Zou me niet verbazen als die straks in Duitsland worden gedrukt’

,,Het wordt een heel lastig verhaal.’’ Onderzoeker in de grafische sector Jos Teunen uit Brummen ziet het somber in voor de bijna vierhonderd medewerkers van het op faillissement afstevenende drukkerij Roto Smeets.  En de productie van de Donalds Ducks, Voetbal Internationals en ANWB-Kampioenen? Het zou Teunen niet verbazen als die naar Duitsland of België verdwijnt. 

Teunen: ,,Deventer doet diepdruk en diepdruk verdwijnt. Het zat er al aan te komen dat Roto Deventer op termijn zou sluiten. Alleen de snelheid heeft me verrast.’’

Jos Teunen uit Brummen werkt al 25 jaar als onderzoeker bij het kenniscentrum Grafisch Opleidingen Centrum en kent de grafische bedrijfstak zodoende als geen ander. Hij heeft de sector afgelopen 25 jaar zien worstelen met nieuwe technologieën. Eerst nam ‘desktop-publishing’ een deel van het klassieke grafische werk over, vervolgens deden digitalisering en natuurlijk het internet hun intrede. Gevolg daarvan is dat de grafische sector al sinds begin deze eeuw krimpt. Afgelopen jaren sloten tal van drukkerijen; groot en klein. 

  1. Sallandse mountainbikers zetten grote stap in verwezenlijken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen
    PREMIUM

    Sallandse mountainbi­kers zetten grote stap in verwezen­lij­ken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen

    Vijf dagen lang buffelen, zweten en ook een beetje genieten. Marco Zomer (48) uit Raalte en Maarten Rechterschot (28) uit Holten kwamen zaterdagmiddag succesvol over de finish van de Swiss Epic, waardoor het duo twee van de drie loodzware moutainbikewedstrijden uit de Epic Series hebben afgelegd. In november hopen de heren de trilogie te voltooien, waarna ze zich Legends of the Epic mogen noemen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer