Duizenden naaldbomen rond Deventer op punt van omvallen door nieuwste plaag: de letterzetterkever

Wie over landgoed De Oostermaet bij Lettele loopt schrikt zich een ongeluk. Al weken rooit eigenaar IJssellandschap perceel na perceel. Het is een productiebos voor naaldhout, maar hier blijft bijkans geen bos over. IJssellandschap doet het dan ook met een reden: de bomen zijn allemaal aangetast door een minutieus kevertje: de letterzetter. Bij de volgende storm gaan de bomen vanzelf om. En dat wil IJsselland voorkomen.

,,Het is echt een heel erg groot probleem”, zegt landschapsbeheerder Gerben Visser. ,,We hebben 100 hectare fijnsparren. Daarvan is 50 hectare aangetast.” Hij haalt even adem. ,,Die gaan dood. Niet meer te redden. Honderd voetbalvelden vol bomen. Duizenden per hectare. Dat gaat me aan het hart. Vooral omdat we er helemaal niets tegen kunnen doen.”

  1. Schapen van Deventer Schaapskudde onthoofd en geslacht in Wilp
    PREMIUM
    VIDEO

    Schapen van Deventer Schaapskud­de onthoofd en geslacht in Wilp

    Voor de tweede keer in anderhalve week zijn loslopende schapen in de regio op illegale, professionele wijze in de nacht afgeslacht. Schaapherder Marianne Gaspersz trof vanochtend de ingewanden, de kop en vachten aan van een afgeslacht schaap en lammetje. Onlangs werden in Olst op vergelijkbare wijze twee rammen geslacht bij een kinderboerderij. Gaspersz: ,,Ik was helemaal van de kaart. De vraag is ook: wanneer doen ze het weer?”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer