Volledig scherm
Wethouder Jan Jaap Kolkman, PvdA © Gemeente Deventer

Dure minimapolis Deventenaren blijkt compleet en zonder eigen risico

DEVENTER - De ziektekostenverzekering die Deventenaren met een laag inkomen kunnen afsluiten bij zorgverzekeraar Salland, kost inderdaad 153 euro per maand. Het verzekerde pakket is dan erg uitgebreid en het eigen risico is dan afgekocht. Voor minima met een laag zorggebruik is een goedkope variant in het leven geroepen, met een premie van 116,50 per maand. Hierbij is het vergoedingenpakket een stuk summierder en bovendien heeft de verzekerde hierbij wél een eigen risico, van 385 euro.


Maandag stond in deze krant dat Salland de circa 1700 minimapolis-klanten schrik had aangejaagd met een brief, waarin staat dat hun verzekeringspremie volgend jaar 153 euro per maand bedraagt. In die brief werd niet vermeld dat daarmee het eigen risico wordt afgekocht en dat er een goedkoper alternatief wordt geboden. Bovendien was de brief voorbarig, omdat het gemeentebestuur nog geen keuze had gemaakt uit de voorliggende varianten.

Hoog zorgverbruik
Het afkopen van het eigen risico kost de verzekerden 17,50 per maand en de gemeente legt daar twaalf euro bij. De totaal ingelegde 354 euro, is het gemiddelde dat mensen met een hoog zorgverbruik jaarlijks opgebruiken. Voor hen is deze polis ook bedoeld. Verzekerden met een lager zorgverbruik krijgen niet de mogelijkheid geboden om hun eigen risico af te kopen. Ook al zou dat erop neer komen dat ze dan vijf euro per maand goedkoper uit zouden zijn dan nu, terwijl ze dit jaar nog wél een eigen risico hebben.

Op de vraag waarom niet, zegt wethouder Jan Jaap Kolkman dat ‘daar niet voor gekozen is’. „Voor mensen die weinig zorg gebruiken is het afkopen van het eigen risico meestal niet lonend.” Wie veel zorg gebruikt, heeft met het dure pakket een gemiddeld voordeel van 175 euro op jaarbasis.

Mensen die kiezen voor het goedkopere pakket van 116,50 kunnen bij problemen met het eigen risico een beroep doen op de bijzondere bijstand, zo laat wethouder Kolkman weten.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer