Volledig scherm
Op basisschool in oprichting Learning Tribe hebben kleuters straks geen kringgesprek over hun bezoekje aan oma of het pretpark, maar worden de vragen des levens behandeld. © Hollandse Hoogte / Isabel Nabuur

Eerste filosofische basisschool van Nederland moet in Deventer komen

Er is een plan, er is geld en al een eerste leerling. In Deventer is de eerste filosofische basisschool van Nederland in oprichting. Bedoeling is om in 2019 te starten met de lessen.

Learning Tribe, zoals de school gaat heten, is een 'socratische basisschool', waarbij kinderen van jongs af aan bezig gaan met filosofische vraagstukken. Daarnaast leren kinderen ook gewoon taal, rekenen, bouwen en spelen.

Iedere schooldag begint met een socratisch gesprek, zegt initiatiefnemer Humberto Schwab, die zelf filosoof is ,,Dit is geen standaard kringgesprek, zoals de meesten van ons die kennen." Dus niet kletsen over het waterpretpark op vakantie of de thee bij oma, maar praten over de zin van het leven. Ja, ook met kleuters.

  1. Sallandse mountainbikers zetten grote stap in verwezenlijken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen
    PREMIUM

    Sallandse mountainbi­kers zetten grote stap in verwezen­lij­ken ‘legende’-droom: Swiss Epic is overwonnen

    Vijf dagen lang buffelen, zweten en ook een beetje genieten. Marco Zomer (48) uit Raalte en Maarten Rechterschot (28) uit Holten kwamen zaterdagmiddag succesvol over de finish van de Swiss Epic, waardoor het duo twee van de drie loodzware moutainbikewedstrijden uit de Epic Series hebben afgelegd. In november hopen de heren de trilogie te voltooien, waarna ze zich Legends of the Epic mogen noemen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer