Volledig scherm
De in mei aan de Hanzeweg en Amstellaan geplaatste de flitspalen registreerden al meer dan 8000 overtredingen. © FOTO HISSINK

Eerste flitspalen langs Deventer Hanzeweg en Amstellaan: meer dan 8000 boetes in vier maanden

De halverwege mei geplaatste flitspalen in Deventer aan de Hanzeweg en Amstellaan flitsen gemiddeld elk kwartier. In de nog geen vier maanden dat de palen er staan, leverde de flitspaal al een half miljoen op voor de schatkist, wijzen berekeningen uit. 

Dat blijkt uit cijfers van het  ministerie van Justitie en Veiligheid over de maanden mei tot en met augustus. De palen werden in mei geplaatst, om de verkeersveiligheid aan de Hanzeweg te verbeteren, nadat er in het verleden regelmatig ongelukken gebeurden. Het zijn de eerste flitspalen in jaren in Deventer.  In eerste instanties draaiden de camera's nog proef, pas vanaf ongeveer halverwege juni werden ook boetes opgelegd. 

Met name de flitspaal aan de Amstellaan was zeer actief. Daar werden maar liefst 4533 boetes uitgedeeld, waarvan 280 voor rijden door rood en 4273 voor te hard rijden. Combinaties zijn ook mogelijk, meldde het ministerie eerder al.

De flitspaal aan de overkant aan de Hanzeweg, flitste in totaal 3716 keer. Daar werd opvallend vaak geflitst voor rijden door rood licht: 826 keer. 2890 keer fotografeerde de camera op de paal voor te hard rijden.

Gemiddeld flitst de paal zo'n beetje een keer per twintig minuten, blijkt uit berekeningen van Indebuurt. Dat is uitgaande van de periode van mei tot augustus. Maar omdat de palen pas halverwege mei werden geplaatst en vervolgens ook nog eens een tijdje niet aanstonden, ligt dat aantal eerder op eens per kwartier. 

Dat levert tonnen op voor de schatkist, berekende diezelfde site. Het laagste boetebedrag voor te hard rijden is 27 euro. Dat betekent dat er dus minimaal 215.703 euro aan boetes voor te hard rijden is uitgedeeld. En voor door rood rijden (boete is  230 euro) is er 254.380 euro aan boetes uitgedeeld. Dat is nog zonder de administratiekosten van negen euro. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer