De rechtbank in Zwolle.
Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle. © Foto: Sander Lindenburg

‘Eerwraakmoord’ Deventer: 15 en 7 jaar cel

De rechtbank Overijssel heeft Deventenaar Murat D. veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor eerwraak en daarmee moord op Hasan Sarikus. Mede-verdachte Emile van den B. moet 7 jaar zitten voor medeplegen van doodslag.

Sarikus (26) werd vorig jaar na een woeste achtervolging zowat aangereden voor zijn woning aan de Zaanstraat in de Rivierenwijk. Daar verweerde hij zich eerst nog, maar uiteindelijk werd hij door D. doodgestoken. Hij liep daarbij dertien messteken en zes sneeën op, beide halsslagaders bleken volledig doorgesneden.

Sarikus (26) had een conflict met een neef van Murat D. over een verklikt 'wiethok'. Als vergelding knoopte hij een verhouding aan met diens zusje, een nichtje van Murat D. Die zou het op zijn beurt als zijn plicht hebben gezien de eer van de familie te herstellen door eerwraak.

De rechtbank is daar ook van overtuigd, blijkt uit het vonnis. Volgens de rechtbank zou het traditioneel de rol van de vader of de broer van het meisje zijn geweest om de aangetaste eer van de familie te herstellen, maar in dit geval nam Murat D. als oom die verantwoordelijkheid. Dat zou onder meer blijken uit app-gedrag. Volgens de rechters nam de familie de beslissing dat Sarikus dood moest in de dagen voorafgaand aan de steekpartij.

Na de steekpartij handelde Murat D. volgens de rechtbank 'zoals experts zeggen dat eerwraakplegers doen'. Hij gaf zichzelf aan op het politiebureau, haalde geld (nodig in detentie) en pleegde telefoontjes om aan te geven dat de eer gezuiverd was.

Vriend en mede-dader Emile van den B. zag Murat D. als een broer. Hij sloeg tijdens de fatale steekpartij Sarikus meerdere keren met een hockeystick. Doordat hij D. op die manier hielp, gaf hij hem volgens de rechtbank de gelegenheid Sarikus dood te steken. Dat daarbij sprake was van voorbedachte rade van zijn kant, acht de rechtbank niet bewezen. Van den B. krijgt daarom zeven jaar voor het medeplegen van doodslag.

De officier van justitie eiste twee weken geleden hogere straffen: zeventien jaar voor Murat D. en dertien jaar voor Emile van den B. Advocaat Jan Vlug van Murat D. noemt de uitspraak 'teleurstellend'. Hij gaat met zijn cliënt in overleg over een eventueel hoger beroep. 

  1. LIVE | Corona in de regio: Steun voor bakkersgezin na coronaroddels, geen wegafsluitingen in IJsselland met Pasen
    video

    LIVE | Corona in de regio: Steun voor bakkersge­zin na coronarod­dels, geen wegafslui­tin­gen in IJsselland met Pasen

    Oost-Nederland zit nu bijna een maand in de coronacrisis. We zien tal van mooie initiatieven, zoals particulieren die massaal mondkapjes maken en hele straten die meedoen aan de berenjacht voor kinderen. Maar intussen is er elke dag ook weer verdriet en bezorgdheid om mensen die ziek worden of overlijden. Mis vandaag niets over de corona-ontwikkelingen in ons regionale liveblog.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer